2019-01-04 06:00:28• hírek • MTI

Viorica Dancila leváltotta az adóhatóság elnökét

Viorica Dancila román miniszterelnök csütörtökön leváltotta Ionut Misát, az adóhatóság elnökét a pénzügyminiszter javaslatára.

 A leváltásról szóló rendelet csütörtökön délután jelent meg a hivatalos közlönyben azt követően, hogy Eugen Teodorovici pénzügyminiszter találkozott a kormányfővel, akinek javasolta Misa felmentését. Teodorovici azzal magyarázta a döntést, hogy az adóhatóságnak alaposan meg kell reformálnia tevékenységét, hiszen elavult informatikai rendszerekkel dolgozik és ezért túl kevés pénzt hajt be az államkasszába. A pénzügyminiszter Mihaela Triculescut javasolta Misa helyére, akinek a kinevezését elfogadta a kormányfő.


A pénzügyminiszter és az adóhatóság elnöke közötti viszony már korábban feszültté vált, Teodorovici a nyáron és ősszel is megfenyegette Misát, hogy leváltja, amennyiben az általa vezetett intézmény nem teljesíti a tervezett államháztartási bevételeket. Az első 11 hónapban 14,6 százalékkal nőttek az államháztartási bevételek a tavalyi év azonos időszakához képest, ami abszolút értékben a legnagyobbnak számít az adóhatóság történetében, de Teodorovici szerint a bevételek mértéke ennél nagyobb is lehetne.


A román államháztartásra nagy nyomás nehezedik, hiszen a pénzügyminisztérium december végi közlése szerint az államháztartási hiány elérte GDP-arányosan a 2,7 százalékot az idei első tizenegy hónapban úgy, hogy a kormány vállalta: az egész éves deficit nem fogja meghaladni a 3 százalékot.


Darius Valcov, a kormányfő legfontosabb gazdasági tanácsadója a hét elején kijelentette: a kormány birtokában levő előzetes adatok szerint az év végén sikerült 3 százalék alatt tartani a deficitet, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. Az ellenzék fő erejét képező liberálisok azzal vádolták meg a kormányt, hogy kozmetikázza a statisztikákat és szerinte a kabinetnek csak így sikerül 3 százalék alatt tartania a deficitet.


A kormány január 1-től úgynevezett kapzsisági adót vetett ki a bankokra és növelte az energia és telekommunikációs cégeket terhelő adókat, hogy nagyobb költségvetési bevételre tegyen szert. Ez azért szükséges, hogy fedezni tudják az elmúlt években végrehajtott és a következő években tervezett jelentős bér- és nyugdíjemeléseket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: