2019-05-11 17:48:26• hírek • Nagy Tímea

Viorica Dancila és az állami elöljárók gyűlése polgármesterekkel, vállalkozókkal és gazdálkodókkal

Viorica Dancila miniszterelnök és az állami elöljárók látogatására nem csak a támogatóik, hanem több száz tüntető is várt.

Az Adminisztratív Palota előtt gyűlt össze a helyi támogatók és a protestálók csapata a szombat délutáni különleges eseményre. Viorica Dancila miniszterelnök, illetve Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, Gabriel Benjamin Les védelmi miniszter és Daniel Botanoiu mezőgazdasági minisztériumi államtitkár érkeztek meg az Október 25-e térre, hogy találkozzanak a térség polgármestereivel, vállalkozóival és mezőgazdászaival.

 

A hivatal előtt felgyűlt tömegre rendőrök és csendőrök tucatjai vigyáztak, de nem volt szükség beavatkozásra. Az emberek többé-kevésbé békésen várták, hogy megérkezzenek a bukarestiek. Elsőként Darius Filip prefektus gurult be a térre, a “közönség” egy része éljenzésbe, mások hujjogásba fogtak.

 

 

Kisvártatva megérkezett a többi autó is. Viorica Dancila miniszterelnök és delegációja köszöntötte a várakozókat, és gyors léptekkel az épület felé vette az irányt. Vele tartott több mint száz szatmári, akik a gyűlésre érkeztek; a fujjogók, fütyölők és kiabálók az épület előtt álltak még egy darabig.

 

A gyűlésre érkezett csoportban voltak kisebb-nagyobb települések polgármesterei, vállalkozók és gazdálkodók is. A különleges “találkozó” alkalmával a nézőknek lehetőségük nyílt feltenni a kérdéseiket és felvázolni a megoldásra váró problémáikat a delegációnak. A pódiumon helyet foglaló bizottságban  ültek (balról jobbra): Daniel Botanoiu államtitkár, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, Viorica Dancila miniszterelnök, Darius Filip prefektus, Gabriel Benjamin Les védelmi miniszter és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

 

 

A beszédek előtt az egybegyűltek meghallgatták a himnuszt, majd Darius Filip prefektus köszöntött mindenkit. Az első felszólaló Teodorovici volt, aki kijelentette, nincsenek finanszírozási problémák sem szociális téren, sem a befektetések területén. Megerősítette az információt, miszerint plusz finanszírozási lehetőségeket létesítenek, ami a polgármesteri hivatalok szociális kiadásait illeti. A vállalkozói szféra számára is próbált kedvezni a kormány, hisz a jelenlegi romániai adótörvény Európában az egyik legliberálisabb - tette hozzá a pénzügyminiszter.

 

A mezőgazdasági indítványokat is érintette a küldöttség. Aktuális és megoldandó problémaként az öntözőrendszereket emelték ki, melyek kiépítésére támogatást igényelhettek a gazdák. A nagy sikernek örvendő paradicsom termesztési programot is említették, melynek köszönhetően több ezer fiatal tért haza, Romániába, hogy itthon gazdálkodjon - fejezte ki örömét Daniel Botanoiu államtitkár.

 

 

Viorica Dancila megerősítette a miniszter és az államtitkár mondanivalóját. Azt mondta, hogy a kormány a gazdákat és a vállalkozókat is támogatja. Elsőként a helyi termesztésű, tradicionális termékek és a bio termények fontosságáról beszélt a román gazdaság számára. Másodsorban a romániai befektetőkről mondott pár szót, s hangsúlyozta, szükség van a külföldi tőkére is, de a belföldi cégekre még nagyobb. A román kormány meghallgatja a hazai vállalkozói szférát és segédkezet nyújt a beruházási ötletekben - tette hozzá a miniszterelnök.

 

Dancila a fogyasztókhoz is szólt: válasszák a román gyártmányt, vegyenek hazait, mert minőségi.

 

A beszédeket követően a közönség felszólalói ragadták magukhoz a mikrofont. A lakosság is lehetőséget kapott végre, hogy kifejezze igényét, feltegye kérdéseit helyben, Szatmárnémetiben, a kormány küldöttsége számára.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: