2019-05-17 15:53:33• hírek • Kocsis Zoltán

Vincze Loránt: A kisebbségi jog igenis emberi jog!

Az RMDSZ az Európai Parlamentben az elmúlt négy évben kifejtett tevékenységének legnagyobb eredményét az európai kisebbségvédelmi összefogás kialakulásában látja Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke. Az RMDSZ európai parlamenti képviselő-jelöltje erről május 17-én, pénteken beszélt Ombodon.

A református egyház Szőke Lajosról elnevezett gyülekezeti termében megtartott programismertetőn és kötetlen beszélgetésen a fiatal marosvásárhelyi születésű politikus a helyi RMDSZ-szervezet elnökének, Szilágyi Leventének és Puskás Anettának, a községi szervezet alelnökének meghívására vett részt. Ki is emelte, hogy hasonló jellegű meghívást nem sokat kapott a kampány során.

 

Miután Szilágyi és Puskás néhány szóban politikai és etnikai támpontot nyújtott Szatmárpálfalva helyzetéről, Vincze a május 26-án esedékes európai parlamenti választás fontosságát igyekezett nyomatékosítani. Üzenetének sarokköve az összefogás volt!

 

Empirikus példaként említette Szatmárpálfalva község magyarságának az elmúlt három évben megélt negatív tapasztalatait és hangot adott egy sokak által megélt érzésnek: Romániának csak a magyarokkal van baja. „Már kisebbség felirata, iskolája, zászlaja nem okoz problémát, csak a magyar. Tudják miért? Azért, mert mi vagyunk az egyetlen olyan kisebbség, amely politikai érdekképviseletté tudjuk változtatni akaratunkat”, jelentette ki.

 

„Azt viszont látnunk kell, hogy csak annyira számítunk – mind országos, mind európai szinten -, amennyire fel tudjuk emelni a hangunkat. Amíg elmegyünk szavazni! Mi magyarok csak magunkra számíthatunk itt a Kárpát-medencében! Pedig mi nem elvenni akarunk másoktól sem jogokat, sem semmi mást, hanem hozzátenni saját értékeinket”, szögezte le.

 

A május 26-i választások kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet szerint az eddiginél több és vérmesebb nyíltan magyarellenes román politikus fog bejutni az Európai Parlamentbe, „ezért sem mindegy, hogy Brüsszelben mi hangzik majd el rólunk, magyarokról. Ezért fontos minden egyes ombodi szavazat is”.

 

 

Az európai parlament következő mandátuma kapcsán kiemelte, az egyik legfontosabb cél, hogy a kisebbségi jogokat emberi jogokként sikerüljön elismerni. Amiről a román politikusok például hallani sem akarnak!

 

Az etnikai kérdések mellett az RMDSZ jelöltje beszélt a mezőgazdaság, a településfejlesztés támogatásának fontosságáról, a határon túli sportközvetítések korlátozásának kérdéséről. „Egy olyan Európai Uniót akarunk, amely az európai emberek érdekeit képviseli! Ezért kell összefognunk és elmennünk szavazni jövő vasárnap”, buzdított legfontosabb állampolgári jogunk gyakorlására Vincze, aki az ombodi találkozót megelőzően a szatmárnémeti nagypiacon beszélgetett el az emberekkel.

 

„Nem kérünk az unió kettős mércéjéből, amit például a mezőgazdasági támogatások terén is gyakorol”, folytatta a korábbi gondolatmenetet Erdei. D. István parlamenti képviselő. „A pálfalvai magyarság három évvel ezelőtt megbotlott, mint ahogy megbotlott az erdélyi magyarság is, amikor a szélsőségesen magyarellenes megnyilvánulásoktól sem visszariadó Klaus Iohannist támogatta szavazataival. A kérdés azonban az, hogy tudunk-e tanulni hibáinkból és fel tudunk-e állni a padlóról. Ezt mutathatjuk meg május 26-án”, mondta Erdei is.

 

Szintén a választáson való aktív részvételre szólított fel Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: