2010-11-29 08:58:50• hírek • Kertész Róbert, MTI

Vilmos herceg nem akar apja helyett király lenni

Vilmos brit trónörökös semmiképpen nem akar "generációs ugrást" a trónutódlásban, és azt szeretné, ha apja, Károly walesi herceg lenne Nagy-Britannia következő uralkodója.

Nemrégiben több országos felmérés is kimutatta, hogy az alattvalók többsége szívesen látná, ha kimaradna egy nemzedék, és II. Erzsébet királynőt unokája, Vilmos követné a trónon.
A 28 esztendős Vilmos mindig is jóval népszerűbb volt apjánál, és közkedveltsége csak tovább nőtt azóta, hogy nemrégiben hivatalosan bejelentette eljegyzését kedvesével, a polgári származású Kate Middletonnal. Vilmos és Kate esküvője április 29-én lesz a londoni Westminster apátságban.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap azonban udvari bennfenteseket idézve azt írta: Vilmos ragaszkodik ahhoz, hogy édesapja legyen az Egyesült Királyság következő uralkodója. "Vilmos herceg tudatában van a találgatásoknak, de tudja azt is, hogy hol a helye a királyi családon belül ... és nem vágyik arra, hogy feljebb lépjen, mielőtt elérkezne az ő ideje" - fogalmazott a patinás brit lap egyik magas beosztású udvari forrása.

Károly trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Néhai felesége, Diana hercegnő - akit a trónörökös bevallottan megcsalt jelenlegi nejével, Kamilla cornwalli hercegnővel - már 1995-ben, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a walesi herceg uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes lenne-e alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A The Sunday Telegraph udvari forrásai szerint azonban Vilmos herceg nem osztja 1997-ben elhunyt édesanyja véleményét apja uralkodói alkalmasságáról. A lap által idézett illetékesek szerint Vilmos és Károly egyaránt "a természetre kívánja bízni" a trónutódlás ügyét, és az uralkodói házon belül "semmiféle olyan javaslat nem merült fel, hogy egy nemzedéket ki kellene hagyni".

Sokak szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a generációs ugrásról éppen a természet gondoskodik majd. A 62 esztendős Károly az angol-brit monarchia történetének leghosszabb ideje váró trónörököse; édesanyja, a 84 éves II. Erzsébet királynő 1952 óta ül a trónon, és kiváló egészségnek örvend. A királynő mamája, Erzsébet anyakirálynő 2002-ben, életének 102. évében hunyt el, és ha a jelenlegi uralkodó is jó egészségben megéri ezt a kort, Károly már a 80-as éveiben járna, mire a trónutódlás esedékessé válna.


Vilmos herceg és menyasszonya
Vilmos herceg és menyasszonya


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: