2011-02-17 08:39:59• hírek • MTI

Villámgyors ragadozó növény

A gyökér nélküli húsevő rence (Utricularia) nem egészen egy milliszekundum alatt (a másodperc ezredrésze) alatt ejti csapdába zsákmányát, vagyis százszor gyorsabban, mint a Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) - derítették ki francia kutatók egy szupergyors kamera segítségével.

A kutatásokról a Grenoble-i Egyetem tudósai a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban jelentették meg tanulmányukat. A rence egyaránt elterjedt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, körülbelül 200 faját ismerik. A gyökér nélküli vízinövény, hogy megéljen, foglyul ejti és megemészti az apró organizmusokat, beleértve az állati eredetű egysejtűeket (protozoa), vagy a néhány milliméteres rákocskákat - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.
A rence levelein lévő tojás alakú, állatfogásra szolgáló  tömlők sorakoznak, amelyek "száját" egy, csupán befelé nyíló csappantyú zár le. A nyílás  előtt 2 szárnyasan tagolt sörte található.

A csapdaként működő tömlők oly villámgyorsan működnek, hogy szabad szemmel a zsákmányszerzés folyamata nem követhető. A grenoble-i egyetem kutatói Philippe Marmottant-nal az élen ezért egy olyan kamerát készítettek, amely másodpercenként tízezer felvételt képes készíteni. Így a filmet eléggé le lehetett lassítani ahhoz, hogy a tudósok megismerjék a vadászat mikéntjét.

Mint kiderült, amikor a rence "készenlétbe helyezi" a csapdát, kifújja a tömlőben lévő folyadékot, ezáltal annak a belsejében alacsonyabb a nyomás, mint a környezetben. Amint a potenciális zsákmány megérinti a tömlő "szája" előtt lévő parányi sertéket, a csappantyú kinyílik, és a víz az áldozattal együtt bezúdul a tömlőbe. A számítások szerint a szívóhatás oly erős, hogy a nehézkedési gyorsulás eléri a 600 g-t. Összehasonlításként az űrhajó startjánál az asztronautákra 3,5g nehézségi gyorsulás hat, 8 g-nél pedig elveszítenék az eszméletüket.

A folyamat egy fél milliszekundum alatt zajlik le, vagyis az áldozatnak nincs esélye a húsevő növénnyel szemben.


Villámgyors gyilkos
Villámgyors gyilkos


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: