2009-06-15 00:04:00• hírek • Szatmar.ro

Külön kategóriák a Konföderációs kupán

Gól nélküli első és egy gálázó spanyol játékot hozó második meccs a nyitónapon.

Vasárnap a dél-afrikai Johannesburgban és Rustenburgban megkezdődött a nyolcadik Konföderációs kupa. Az első találkozón a házigazda válogatott nem bírt Irakkal, a másodikon pedig Spanyolország kiütötte Új-Zélandot.
Azzal vélhetően mindenki tisztában volt már a mérkőzés előtt, hogy Dél-Afrika és Irak nem tartozik a világ labdarúgásának az elitjéhez, ám azért egy olyan meccsen, melyen Ázsia bajnoka található a pályán jogos elvárás, hogy az első félidőben egynél több komoly gólszerzési lehetőség adódjon. És ez az egy sem az irakiak nevéhez fűződik, negyed óra elteltével ugyanis Gasszid kapus bravúrral védte Sibaya lövését. Ezen kívül mezőnyjáték, az idő teltével növekedő hazai fölény és semmi más. Így lehetne összefoglalni az első félidőt.

A szünet után fokozódott a dél-afrikaiak fölénye, ám az első igazi helyzetre a 73. percig kellett várni, ekkor Fanteni fejese kerülte el kevéssel a kaput. Ezt követően Dél-Afrika rákapcsolt és három nagy helyzetet is kialakított. Előbb Mashego vezette rá Gasszid kapusra a labdát, de az menteni tudott, majd két csel után Parker lőtt veszélyes helyzetből. A legnagyobb lehetőség azonban Dikgacoi előtt adódott, ám éles szögből leadott fejesét követően a labda gólvonalon álló Parkerről kipattant.



Torres háromszor talált be Új-Zéland ellen


A második meccsen sem volt sokkal több izgalom, viszont már voltak gólok: Spanyolország szemernyi esélyt sem adott Új-Zélandnak. Fernando Torres 17 perc elteltével klasszikus mesterhármast szerzett: egyet távolról, egyet közelről, egyet pedig fejjel szerzett. Új-Zéland, mintha a pályán sem lett volna, megbabonázottan figyelte az Európa-bajnok játékát, hatalmas területeket hagyva számukra, amit az európaiak ki is használtak. Főleg a spanyol bal szél élt nagyon, Capdevila két gólpasszt is adott.

A 24. percben Fabregas góljával már négy volt a különbség, a 48.-ban Villa pedig már az ötödiket szerezte. Ezt követően az európaiak jócskán visszavettek a tempóból, bár így is növelhették volna az előnyüket, ám hol a korábban a Dinamóban is megforduló Moss kapus, hol saját pontatlanságuk, hol pedig a togói partjelző akadályozta meg őket. A teljes tényszerűség kedvéért említsük meg, hogy Mulligan és Elliott egy-egy távoli lövéssel azért a spanyol kapust is megdolgoztatták, ám ezek „casillasi mércével" mérve csak közepesen nehéz feladatok voltak.

Spanyolország ezzel 33 mérkőzés óta veretlen, az utolsó 13-at ráadásul meg is nyerte. Ebből Vicente del Bosque, aki eddig százszázalékos a csapat élén, 11-et mondhat magáénak.

DÉL-AFRIKA-IRAK 0-0
DÉL-AFRIKA:
Khune - Gaxa, Mokoena, Booth, Masilela - Sibaya, Dikgacoi, Mhlongo , Modise - Parker (Pienaar, 85.), Fanteni (Mashego 78.). Szövetségi kapitány: Joel Santana
IRAK: Gassid - Shaker, Hussein Rehema, Majeed, Ali Kareem, Abbas - Akram, Jassim (Hawar Mulla, 74.), Mahdi Kareem (Sadir, 87.)- Mahmoud, E. Mohammed (Abdul Zarah, 76.). Szövetségi kapitány: Bora Milutinovic

Spanyolország-Új-Zéland 5-0
SPANYOLORSZÁG
: Casillas - Sergio Ramos (Arbeloa, 53.), Puyol, Albiol, Capdevila - Xabi Alonso - Xavi (Cazorla, 53.), Fabregas, Riera - Villa, Torres (Silva, 70.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
ÚJ-ZÉLAND: Moss - Mulligan, Boyens, Vicelich, Lochhead - Brockie (Christie, 27.), Elliott, Brown, Bertos - Killen (Bright, 85.), Smeltz (James, 76.). Szövetségi kapitány: Ricki Herbert
Gólszerzők: Torres (6., 14., 17.), Fabregas (24.), Villa (48.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: