2018-04-02 05:01:26• hírek • Hirado.hu

Világszerte megünnepelték a húsvétot

Világszerte 2 milliárd keresztény ünnepli Jézus feltámadását. Még azokon a területeken is így volt ez vasárnap, ahol üldözik őket vallásukért. A világ több országában is a hagyományoknak megfelelően telt az ünnep. És ahogy az lenni szokott, rengetegen vettek részt a Szent Sír-templomban tartott szertartáson Jeruzsálemben.

Hagyományos ősi kiáltással kezdődött az ortodox mise a Szent Sír-templomban Jeruzsálemben. Krisztus kereszthalálának és feltámadásának szent helyét az összes irányzat: a katolikusok, az ortodoxok, a protestánsok és az örmények is magukénak tartják. A templomban igazi hangzavar volt húsvétvasárnap, minden felekezet egyszerre, egy helyen hirdetett igét, saját liturgiája szerint.
 

„Nagyon érdekes, milyen építészeti és kulturális kavalkád a Szent Sir-templom vallási ünnepekkor. De mégis egységes, mert mindenki a kereszténységet jött ünnepelni” – mondta egy olasz hívő.
 

A polgárháború sújtotta Szíriából nagyon sok kereszténynek kellett elmenekülni, a Damaszkusz egyik külvárosában lévő templom azonban zsúfolásig megtelt húsvétkor. „Sok év után először húsvétkor nemcsak Krisztus feltámadását, hanem a hadseregnek a terrorizmus felett aratott győzelmét is ünnepeljük” – mondta boldogan az egyik szír keresztény.
 

Az iraki Moszul keresztény külvárosába csak nemrégen térhettek vissza a lakók. A házak 90 százaléka még romokban hever. A húsvétot azonban már a nemzetközi segítséggel felújított templomban ünnepelték a hívek. Nagy volt a készülődés a konyhában is, hagyományos húsvéti ételeket főztek az asszonyok.
 

Az Egyesült Királyságban hagyomány, hogy a brit uralkodóház valamennyi tagja elmegy a húsvétvasárnapi misére a windsori Szent György kápolnába. Két helyi kislány köszöntötte a 91 éves királynőt templomnál, de Katalin hercegnő is elment annak ellenére, hogy pár héten belül várja harmadik gyermekét.
 

A mélyen katolikus spanyol királyi család minden évben Mallorca szigetén tölti a húsvétot. A pálmai érsek fogadta a vasárnapi misén Fülöp királyt és Letícia hercegnőt, de részt vett a szertartáson a visszavonult uralkodó, János Károly és felesége, Zsófia hercegnő is.
 

Németországban, egy észak-rajna-vesztfáliai kisvárosban már 80 éve főtt tojás dobáló versenyt rendeznek húsvétvasárnap. Az a nyertes, akinek egészben legmesszebbre ér földet a tojása a mezőn. A német Alpokban még télies időjárás fogadta a gyerekeket, de a másfél méteres hó és a mínusz 7 fok sem szegte kedvüket, hogy a legeldugottabb helyeken is megtalálják az elrejtett csokitojásokat.
 

Erdélyben húsvétvasárnap reggel több helyen is tartottak hagyományos ételszentelést. Csíkszeredában ezrek gyűltek össze a főtéren, hogy áldást kérjenek. A díszes terítőkkel letakart kosarakban tojás, sonka, bárányhús és kalács is volt. A közösen elmondott ima után a plébánia lelkészei és segítőik szentelték meg a húsvéti ételeket. Ezek a hagyományok pedig nagyon fontosak a helyieknek – mondta el a közmédia tudósítója.
 

A Kárpát-medencében nincs még egy olyan magyarlakta hely, ahol ilyen sokan szabadtéren ezen a napon reggel ételszentelésre összegyűlnek. 6-7 ezer emberről lehet beszélni, talán idén még többről is, és bizonyítandó hogy a székelyek nemcsak őrzik a hagyományaikat, hanem teremtenek is újakat – fogalmazott.
 

Gyergyóban több ezer résztvevő jelenlétében tartották meg a lovas határkerülést. Az ünneplőbe öltözött magyarok lovasszekereken, hintókon vagy nyeregben indultak a gyergyói települések keresztekkel megjelölt találkozóhelyére, ahol a szentmisét tartottak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: