2010-12-17 16:36:28• hírek • Szatmar.ro

Világsiker Szatmáron

Óriási sikerű előadás bemutatóját láthatja a közönség a Szatmárnémeti Északi Színházban. A Chicago világhírű musicalt alkotó zene, tánc, siker, csillogás egészen biztosan rendkívüli élményt nyújt majd a színházkedvelőknek.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata nagy vállalkozásba fogott, hiszen a Chicago egy olyan darab, amelynek címét ha egy színház bárhol a világon kiírja a homlokzatára, garancia arra, hogy egy nagy nézettségű, élménydús előadásra lehet számítani. A művet Romániában mindeddig csak a Bukaresti Nemzeti Színház játszhatta, magyar nyelven pedig először kerül színre az országban.

Keresztes Attila, a Harag György Társulat művészeti igazgatója reméli, hogy nálunk is megbolydul a város, és mindenki, aki elmegy, nagyon jól fog szórakozni.

Amint azt a rendező elmondta, minden évben szeretnének egy olyan darabot előadni, amely világsiker. A Chicago egy Broadway-musical, annak minden velejárójával. Két és fél óra ének és tánc. Története rendkívül aktuális problematikát jár körül: a társadalmi moralistást, a média hatalmát dolgozza fel, eszerint minden bűnünk megszépíthető, bárkiből sztár lehet, ha a sajtó úgy akarja. Egy pár olyan lányról szól, akik különböző okok miatt megölték férjeiket, de egy jó ügyvéd és a sajtó segítségével a bűnös előzményeket elsimítva mégiscsak részesei lehetnek az amerikai álomnak.

„Rengeteg munkát fektettünk az előadás létrehozásába, hiszen a két és fél óra intenzív énekben és táncban az egész társulat részt vesz. Október közepén kezdtük el a felkészülést az olvasópróbákkal, két hónapja pedig a technikai megvalósításra, az énekre és táncra koncentrálunk. Most, így az utolsó lépésekben kerülnek be a díszletek, a világítás és minden olyan egyéb eszköz és kellék, amitől ez a nagy zenés dráma méltó módon megszólalhat. Nagyon megerőltető és nehéz, hiszen kiemelt koncentrációt igényel, pontosan kell tudni énekelni és táncolni egyszerre" - fogalmazott a művészeti igazgató.

Keresztes Attila szerint ez az a műfaj, amire az egész évad költségvetését el lehetne költeni, sőt, lehet, hogy elég sem lenne, annyira igényes a látvány, professzionális a zenei hangzás. Ez az a produkció, amire áldozni kell, miközben bosszantó és elszomorító, hogy nem lehet eleget, hiszen nincs miből.

Az előadás szerződése is komoly feltételeket szab, hiszen „minden olyan művészi érték, amiről kiderült, hogy nagyon jól eladható, szerzői és járulékos jogait szigorúan védik, és mivel mind az alkotók, mind az ügynökeik ebből élnek, nagyon odafigyelnek minden részletre. Az efféle szerződések mindent rögzítenek az előadás legapróbb részleteiig, s mivel világszerte játszott sikerdarabokról van szó, az alkotók érdeke egységesen magas színvonalat, professzionális kivitelezést kíván. Aki ezeket a jól definiált követelményeket nem tudja biztosítani, nem kaphatja meg az előadás jogait - a jogvédőket és ügynökségeket ugyanis nem a színház földrajzi elhelyezkedése és anyagi helyzete érdekli, hanem az általuk képviselt mű érdekeit érvényesítik, egyébként teljesen logikus, érthető és értékelendő módon. A színház tartozik az alkotónak az előadás professzionális kivitelezésével"-fejtette ki Keresztes.

A nagy sikerű, élménydúsnak ígérkező Chicago méltó pillanata lehet a 2010-es év lezárásának, vagy akár a jövő év megnyitásának, hiszen nem mindennapos látvány- és hangzásvilágot nyújt majd a közönségnek a Harag György Társulat.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: