2019-10-07 10:57:29• hírek • Bajnai Botond

Világostól Nagyváradig – Kirándultak a Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai

Az egykori 10-es Számú Általános Iskola, mely ettől a tanévtől Rákóczi Ferenc Általános Iskolaként működik, VI. C és VIII. C osztályos diákjai három pedagógus kíséretével két napos kiránduláson vettek részt az elmúlt hét folyamán.

Október 3‒4. között Világoson, Aradon, Nagyszalontán és Nagyváradon tett látogatást a tanintézmény 49 diákja, Rus Annamária, Ritli Emese és Tivadar Melinda tanárnők kíséretében. A kirándulást október 6-i események és a tizenhárom aradi vértanú kivégzésére való megemlékezés apropóján szervezték meg, a diákok nagy örömmel vettek részt az utazáson.

 

 

Az utazók első állomása a világosi Ioan Slavici emlékmúzeum volt, amely bár a település szülöttének nevét viseli, helyet ad egy, az 1848–1949-es forradalom és szabadságharc emlékére berendezett teremnek is, melyben többek között megtekinthető egy korabeli katonai dob, valamint Görgei Artúr íróasztala, amelyen állítólag a világosi fegyverletétel békeszerződését aláírták a felek.

 

Ezt követően a diákseret ellátogatott Csigérszőllős mezejére, a fegyverletétel helyszínére is.

 

 

A kirándulás első napján még egy aradi kirándulásra is volt idő, itt az aradi tizenhármak kivégzésének helyszínét, és az emlékül állított az obeliszket tekinthették meg.

 

A helyszínen a pedagógusok ismertették az október 6-ai eseményeket, elmondták, hogy majdnem napra pontosan 170 évvel ezelőtt végezték ki a 13 vértanút, majd felolvasták a tábornokok, a legenda szerint fennmaradt utolsó mondataikat, illetve koszorúztak az iskola nevében.

 

A kirándulás másnapján hazafelé jövet a csapat megállt Nagyszalontán, Arany János felújított emlékházánál, majd Nagyváradon is tettek egy rövid városnéző sétát, ott többek között tiszteletüket tették az Ady Endrét és a Holnap irodalmi társaság meghatározó alakjait ábrázoló életnagyságú bronz műalkotás előtt is.
 

 

Hétfőn kiállítással emlékeztek az iskolában

 

Az október 6-ai eseményekről nem csak az iskola kiránduló csapata emlékezett meg, a hétfő reggeli órákban, egészen pontosan a 9 órai szünetben megnyílt a Kótai Mónika történelem szakos tanárnő, illetve a két nyolcadikos osztály által készített alkalmi kiállítás is.

 

A szervezők elmondták, a két magyar tannyelvű nyolcadikos osztály diákjai készítettek az aradi vértanúk mindegyike tiszteletére egy-egy plakátot, majd a hatodikosok képeslapokat készítettek, amelyekre a mártíroknak címzett, különböző köszönő és bátorító üzeneteket, gondolatokat fogalmaztak meg.

 

Az iskola diákjai, szünetekben, vagy az órák ideje alatt, szervezett csoportokban látogatták meg a kiállítósarkot.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: