2005-10-29 11:11:58• hírek • Szatmár.ro

Világméretű lelki krízis

2229.jpgIjesztően romlik a mai emberek lelki egészsége, a gazdag országokban éppúgy, mint ...

Ijesztően romlik a mai emberek lelki egészsége, mégpedig a gazdag országokban éppúgy, mint a szegényekben állapította meg a WHO e témával kapcsolatos jelentésében.

Különösen aggasztó a gyerekek és a fiatalok általános lelki állapota, ami a konkrét betegségek mellett az egészséges élet viteléhez szükséges készségek hiányában nyilvánul meg.

350 millió depressziós

Az előttünk álló évtizedekben a pszichés betegségek minden képzeletet felülmúló ütemben támadják meg az embereket, ami elsősorban a hihetetlenül felgyorsult társadalmi-gazdasági változásokkal, háborús konfliktusokkal, az erőszak terjedésével, a mind nyomasztóbb migrációs és menekült problémával és a munkanélküliséggel magyarázható.

Világszerte 350 millióan szenvednek depresszióban, 300 millió az alkoholbetegek száma, 40 millió a skizofrén, és évente1 millióan vetnek véget az életüknek önkezükkel.

A pszichés betegségek az ezredfordulóra a második leggyakoribb betegségcsoporttá léptek elő Földünkön.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség világszerte.

Nem ennyire ijesztő ütemben, de folyamatosan emelkedik a skizofrénia, a különféle szorongásos betegségek, kóros személyiségzavar, a stressz betegség és az időskori demencia (elbutulás) gyakorisága.

Gyógyítható - ha kezelik

A WHO elemzése szerint több, egymástól részben független oka van a lelki egészség látványos megrendülésének. A depresszió járványszerű elterjedésének az esetek jelentős részében genetikai háttere is van.

Emellett azonban fontos tényező, hogy miként tud az egyén megbirkózni a modern társadalmakban mind jelentősebb stresszel, rendelkezik-e megfelelő támogató emberi kapcsolatokkal, be tud-e illeszkedni a társadalmi munkamegosztásba és miként viseli az egyes életszakaszok, különösen az öregség lelki terheit. (forrás: habostorta)

Stop!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: