2015-09-23 07:44:56• hírek • MTI

Világméretű hullámokat vetett a VW-csalás gyanúja

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma csalás gyanújával vizsgálatot indított a Volkswagen ellen, a német autógyártót az amerikai környezetvédelmi előírások megsértésével, a dízelautók kibocsátási tesztjének manipulálásával gyanúsítják - közölte kedden online kiadásában a The Wall Street Journal. A bűnügyi eljárást a tárcának a környezetért és a természeti forrásokért felelős osztálya folytatja le.

A német kancellár teljes átláthatóságot és gyors magyarázatot követel az autógyártól, amely elismerte, hogy csalt bizonyos modelljei károsanyag-kibocsátását illetően. Angela Merkel kedden Berlinben tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott, tanúbizonyságot kell tenni a teljes átláthatóságról, tisztázni kell az egész ügyet. Közölte, hogy Alexander Dobrindt közlekedési miniszter szoros kapcsolatban áll az autógyártó csoporttal, és már hétfőn tárgyalt Martin Winterkorn vezérigazgatóval.

A Bundestag csütörtökön vitatja meg az ügyet, az Egyesült Államokban kongresszusi különbizottság alakul.
Michel Sapin francia pénzügyminiszter "európai szintű" vizsgálatot követel, és szigorú kontrollnak vetik alá az egyes VW-modelleket Svájcban, Dél-Koreában és Ausztráliában is.

A Volkswagen kedd délelőtt közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy az európai piacon eladott, EU-6 dízelmotorral felszerelt új gépkocsik mindenben megfelelnek az előírásoknak, és a beépített szoftver semmilyen adatot sem befolyásol. "Diszkrepanciák" lehetnek az EA 189 típusú motorral üzemelő járművekkel, amelyekből világszerte 11 millió fut - áll a közleményben.

Német lapértesülés szerint a VW felügyelőbizottsága pénteken meneszti Winterkornt és helyére Matthias Müllert, a Porsche vezérigazgatóját nevezi ki. A bizottság legbefolyásosabb tagjai szerdán összeülnek a vállalat wolfsburgi székházában, hogy meghallgassák Winterkornt. A VW hivatalosan nem erősítette meg ezeket az értesüléseket.
Környezetvédők szerint a VW-ügy csak a jéghegy csúcsa.

Az emissziós értékek meghamisítása rendszerszerű gyakorlat az európai autóiparban - állította Christiane Brunner, az osztrák Zöldek szóvivője. A teszteljárások "abszurdak", úgy vannak kialakítva, hogy a laboratóriumban teljesen más eredmények születnek, mint az utakon. Független vizsgálatok azt mutatták, hogy 23 tesztelt kocsiból 20 nem felelt meg az emissziós normáknak.

A Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) kutatóintézet attól tart, hogy a botrány a minőség fogalmával egyenlő "Made in Germany" megjelölésre is árnyékot vet.

Az Európai Bizottság korainak találja, hogy azonnali felügyeleti intézkedéseket kezdeményezzen Európában.
Gablini Gábor, a Magyar Autós Szakmai Szövetség (MASZSZ) elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy "ezer sebből vérzik" az a modell, amely az autók fogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának mérését meghatározza, így a Volkswagen-botrány hozzájárulhat az előírások felülvizsgálatához és racionálisabbá válásához, így ezek összhangba kerülhetnek a vevői igényekkel.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA)  pénteken vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elérheti a 18 milliárd dollárt. A Volkswagen amerikai eladásainak mintegy ötöde dízelüzemű jármű.



A frankfurti tőzsdén a VW papírjai kedd délután öt órakor 107,25 eurón forogtak a frankfurti tőzsdén, 18,87 százalékkal a hétfői 132,20 eurós és közel 34 százalékkal a pénteki 162,40 eurós záróértékük alatt. A botrány szele megcsapta a többi nagy európai autógyártót is.

A Volkswagen német járműgyártó csoport adóskockázati mérőszámai meredeken romlottak kedden a londoni piacon a súlyos pénzbírságokkal és veszteségekkel fenyegető csalási botrány hatására. A Volkswagen irányadó ötéves kötvényeinek CDS-kontraktusai a hét első két kereskedési napján a múlt heti zárásnak csaknem a háromszorosára drágultak, a vállalat CDS-középárfolyama pénteken ugyanis 75 bázisponton zárt Londonban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: