2011-12-02 09:52:54• hírek • Szatmar.ro

A fantasztikus Brutler Syrah

„A tudósok borai - A borok tudósai" szlogennel hirdették meg azt a nagyszabású találkozót, amelyen tizenegy Kárpát-medencei borász (Luka Enikő, Laposa József, Légli Ottó, Takler András, Bott Frigyes, Tiffán Zsolt, Brutler János, Kaló Imre, Balla Géza, Áts Károly és Maurer Oszkár) találkozott mintegy kétszáz borkedvelővel a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága védnöksége alatt.

Az Elitbor szakportál beszámolója szerint nehéz volt megmondani, hogy melyik mutató volt a nagyobb: az egy négyzetméterre jutó zseniális borászoké vagy az akadémikusoké. Az öt és fél órás találkozót  Balla Géza, a Határon-túli Magyar Borászok Szövetségének vezetője nyitotta meg, ő köszöntötte az egybegyülteket.

A Pápai Róbert, szegedi borkereskedő által szervezett rendezvényen több újdonság, érdekesség is bemutatkozott. A borászok hivatalosan három-három tétellel érkeztek, azután kiderült, hogy van még egy-két fajta az autóban vagy az asztal alatt. Így aztán alapos munkára kényszerültek azok, akik teljes képet akartak kapni a kínálatról - írja az említett portál.

Brutler János borász

Az Elitbor  az est szakmai támogatójaként kóstolta a kínálatot kitartóan, nemzeti elkötelezettséggel. „A sok gyönyörű tételből egyet emelnénk ki, mégpedig Brutler János krasznabélteki borász syrah borát, ami mindannyiunkat elbűvölt. Brutler János három éve költözött vissza oda, ahonnan még 1982-ben települt ki Németországba. A sajátos Ceausescu-i  nemzetpolitika jegyében akkoriban a romániai magyarságot lebozgorozták (hazátlannak nevezték), a német ajkúakat pedig jó pénzért eladták az NSZK-nak. Butlerék így kerültek vissza oda, ahonnan az őseik települtek a Partiumba Mária Terézia idején.

Brutler János tíz éve foglalkozik a bélteki szőlőkkel és három éve döntött úgy, hogy a komoly borászkodáshoz oda kell költözni a szőlő, a pince mellé. Apropó pince! Krasznabélteken a hatszáz lakóházhoz jó sváb szokás szerint háromszáznyolcvan pince dukált. Nos, ebben a környezetben gondozza kis birtokát és kiváló borait Brutler János, aki foglalkozását tekintve anaszteziológus asszisztens. Fia viszont komoly borászati iskolákkal és gyakorlattal rendelkező szakember, aki tanácsadóként besegít a kitűnő minőségű borok készítésébe, amelyek Nachbil márkanéven futnak.

Jegyezzük meg ezt a nevet: Brutler. Sokat fogunk még hallani róla", olvasható az elitbor.hu szakportálon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: