2010-12-02 10:42:07• hírek • Kocsis Zoltán

Cserecsapattal jön a Liverpool

Igazán történelmi eredményt érhet el csütörtök este a Steaua labdarúgó csapata, amennyiben az Európa-liga ötödik csoportkörének második játéknapján odahaza legyőzné a Liverpoolt: a világhírű klub megverésének dicsősége mellett az európai kupatavasz is tapintható közelségbe kerülne. Ami a többi csoportot illeti, szinte valamennyi gárda őriz még több-kevesebb esélyt, a legnagyobb harc azonban a D és a J csoportban várható.

A sorozat első fordulójában a Liverpool odahaza 4-1-re győzte le a Steauát, ám a két gárda idei „történelmében" közös, hogy egyaránt várakozáson alul teljesítenek a hazai pontvadászatban. Míg azonban a románok az említett találkozó óta átestek két edzőváltáson (ráadásul az akkor a kispadon ülő Dumitrescu is már a második tréner volt az együttes élén), addig az angolok továbbra is kitartanak Roy Hogdson mellett. A tulajdonosváltás azonban mindenképpen jót tett a briteknek, aki a bajnokságban az utóbbi időben kissé fentebb kapaszkodtak. Ám nem annyira, hogy ne úgy gondolják, a Premier League még mindig fontosabb. Ennek következtében Hogdson mester kihagyta a 19-es keretből Aggert, Gerrardot, Carraghert, Torrest, Kuytöt, Meirelest, Johnsont és Koncheskyt - előző három sérült, a többieket pihenteti. Ott volt viszont a Bukarest felé tartó repülőgépen Bruce Dickinson! Ő ugyan nem a Pool valamely futballistája, hanem a repülőgép pilótája, ám legalább annyira ismert személyiség, mint utasai: ő főállásban a világhírű rockbanda, az Iron Maiden énekese és már Nápolyba is ő szállította a „vörös ördögöket."


Fagyott pályán edzett szerda este a Liverpool Bukarestben fotó: liverpoolfc.tv
Fagyott pályán edzett szerda este a Liverpool Bukarestben fotó: liverpoolfc.tv


Marius Lacatus a gyenge bajnoki szereplés okán az állása miatt is aggódhat csütörtök este, egy győzelemmel ugyanakkor nagyon közel kerülne a Steaua a továbbjutáshoz. Amennyiben pedig a K csoport másik találkozóján az Utrecht legyőzné az idegenben általában nagyon erős Napolit, akkor egy Liverpool elleni diadallal a román gárda tovább is jutna. Minden egyéb esetben két hét múlva, Nápolyban dől el a továbbjutó kiléte. Szerda este fagyott talaj és szakadó eső várta az edzeni kívánó csapatokat és hasonló körülményekre készülhetnek a meccs estéjén is, ami az angoloknak kedvezhet, akiknek egy döntetlen továbbjutást jelentene. A Liverpool eddig hatszor járt Romániában, mindössze egyszer szenvedett vereséget, ám az is csak egyszer fordult elő, hogy ne kapott volna gólt - ám minden egyes alkalommal betalált az ellenfél kapujába.

Ami a többi csoportot illeti, a legnagyobb küzdelem, amint arról már esett szó, a D és a J csoportokban várható. Előbbiben a PAOK, a Villarreal és a Dinamo Zágráb fej-fej mellett halad, míg a Brugge már csak a csodában bízhat. Az időjárással ebben a kvartettben nem lesz gond, hisz a belgák Szalonikiben, a horvátok Villarrealban lépnek pályára. A két hazai csapat esetleges győzelmével közel kerülne a továbbjutáshoz, ám minden az utolsó fordulóban dől majd el.

A J csoportban hasonló a helyzet, a három sztárcsapat, a Sevilla, a Paris St.Germain és a Dortmund küzd a két továbbjutó helyért. A németek odahaza vélhetően legyőzik a pont nélküli Lvivet, míg Párizsban igazi rangadóra kerül sor: egy győzelemmel mindkét csapat továbbjut, a vesztest viszont befog(hat)ja a BVB. Párizsi pontosztozkodás esetén a három csapat két pontnyi különbséggel várhatja az utolsó etapot.


Sevillában meglepetésre a PSG nyerni tudott fotó: psg.fr
Sevillában meglepetésre a PSG nyerni tudott fotó: psg.fr


Még bárki továbbjuthat az E csoportban is, ám amennyiben a Dinamo Kijev nyerni tud a már továbbjutott BATE Boriszov otthonában, akkor a Sheriff Tiraspol és az AZ Alkmaar esélyei elszálltak. Ellenkező esetben a Tiraspolban nyerni tudó együttes még kapaszkodhat egy szalmaszálban.

Hasonló a helyzet az F jelű kvartettben is, ahol a CSZKA Moszkva már továbbjutott, míg csütörtöki vendége, a Lausanne gyakorlatilag már kiesett. A mezőny egyedüli második osztályú tagja csak akkor juthat tovább, ha nyer Moszkvában és odahaza legyőzi a Sparta Prágát, továbbá, ha a csehek nem szereznek pontot Palermóban. Utóbbira azért van némi esély, főleg, mert az olaszoknak mindenképpen nyerniük kell, ha nem akarják követni a már kiesett Sampdoria és Juventus példáját. Egy döntetlennel a prágaiak továbbjutottak.

Végezetül az L csoportban is van egy olyan csapat, amely máris továbbjutott: a Porto. Amennyiben a Besiktas legalább egy pontot szerez Szófiában a CSZKA ellen, akkor ők is követik a portugálokat, ellenkező esetben az utolsó fordulóra marad a döntés, amikor a Rapid Wient fogadják. Az osztrákoknak győzniük kell odahaza a Porto ellen és aztán reménykedhetnének egy isztambuli csodában.

A szerdai program:
K csoport:

Steaua - Liverpool 20.00 ProTV
Utrecht - Napoli 20.00 DigiSport.ro

D csoport:
PAOK Szaloniki - Brugge 22.05
Villarreal - Dinamo Zágráb 22.05 DigiSport.hu

E csoport:
Sheriff Tiraspol - AZ Alkmaar 22.05
BATE Boriszov - Dinamo Kijev 22.05

F csoport:
CSZKA Moszkva - Lausanne 20.05
Palermo - Sparta Prága 22.05

J csoport:
Dortmund - Karpati Lviv 20.00
Paris St.Germain - Sevilla 20.00 DigiSport.hu

L csoport:
CSZKA Szófia - Besiktas 20.00
Rapid Wien - Porto 20.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: