2010-12-03 08:58:56• hírek • Szatmar.ro

Világbajnoki potya segítette a Steauát

Ismét nem panaszkodhatott Fortuna istenasszonyra a Steaua labdarúgó csapata, hiszen az Európa-liga ötödik csoportkörében egy óriási potyagóllal mentett pontot a Liverpool ellen, ezzel életben tartva továbbjutási esélyeiket. Ami a további csoportokat illeti, bebiztosította továbbjutását a Dinamo Kijev, a Besiktas, a Sparta Prága, a Villarreal és a Paris St.Germain, nagy meglepetésre pedig kiesett a Palermo.

A K csoport listavezetője, a Liverpool tartalékcsapatával érkezett Bukarestbe, hisz különböző okok miatt olyan játékosok el sem utaztak a román fővárosba, mint Gerrard, Torres, Carragher, Kuyt, Meireles vagy Johnson. Ennek köszönhetően a kezdőben csak Reina kapus kapott helyet azok közül, akik rendszerint ott szoktak lenni a kezdő sípszónál a pályán a vörösöknél, az ismertebb játékosok közül ugyanis Kirjakosz, Babel vagy éppen Cole kevés lehetőséget kapott az utóbbi időben Roy Hogdsontól. Talán ennek köszönhetően is az első félidő lagymatag játékot hozott, a két csapat mindössze egyszer találta el a kaput, ám abból gól is lett: a 19. percben Jovanovics csúsztatott a hazai kapuba  Babel beadása után.

A román csapat végig fölényben játszott ugyan, ám helyzetet keveset tudott csak kidolgozni, Bicfalvi közvetlenül a gól előtt kapu fölé fejelt, a szünet előtti percekben pedig mellé tüzelt. A játékrész két legnagyobb ziccerét előbb Cole (túl sokat várt a lövéssel) majd pedig Stancu (Kirjakosszal birkózott, majd közelről kapu mellé lőtt) hagyta ki.

A szünet után egy határozottabb Steaua futott ki a pályára, aminek eredménye is lett: a 47. percben Ricardo révén először találta el az ellenfél kapuját a román együttes, néhány perccel később Geraldo fejesénél viszont Reinának már komolyat kellett védenie. Nem kellett volna bravúrt bemutatnia a 61. percben, ám Bonfim erőtlen fejese mégis átcsúszott az ujjai között - hatalmas potya volt az Európa-és világbajnok kapustól. Három perccel később ismét vezethetett volna a Liverpool, de Kirjakosz fejese után a felső lécen csattant a labda. Ezt követően kicsit kijött a szorításból az angol gárda, de nagyobb lehetőségeik a hazaiaknak adódtak (Nicolita mellé, Stancu fölé lőtt, Tanase próbálkozását Reina védte). Az eredmény azonban nem változott, amivel a Liverpool továbbjutott, míg a Steaua Nápolyban vívhatja ki ugyanezt.
A csoport másik meccse hatalmas csatát hozott, hisz miután Cavani egy fantasztikus góllal megszerezte a vezetést a Napolinak, az Utrecht van Wolfswinkel duplájával és Demouge fejesével fordítani tudott. Az olaszok azonban nem álltak le, Cavani előbb szépített, majd egyenlített, sőt, Vitali a 92. percben két méterről a kapufát találta el. Ha már a Steaua és Fortuna kapcsolatát említettük, jegyezzük meg: amennyiben ez a fejes bemegy, a Napolinak egy döntetlen is elég lenne az utolsó fordulóban - így meg a Steauának elég az iksz a San Paolo stadionban. (És akkor nem említettük a Napoli és az Utrecht elleni öngólokat vagy de Sanctis kapus potyagólját a bukaresti meccsen.)


Jovanovics fejesével szerezte meg a vezetést a Liverpool fotó: liverpoolfc.tv
Jovanovics fejesével szerezte meg a vezetést a Liverpool fotó: liverpoolfc.tv


Ami a többi csoportot illeti, az est meglepetése, hogy az F csoportban a Palermo csak 2-2-es döntetlent ért el hazai pályán a Sparta Prága ellen (amiben közrejátszott az is, hogy Dorin Goian kiállítása miatt majd fél órát emberhátrányban játszottak), ezzel pedig a Juventus és a Sampdoria után harmadik olasz csapatként búcsúztak a sorozattól, a csehek pedig a CSZKA Moszkva oldalán továbbléptek.

Az utóbbi hetek formáját figyelembe véve meglepően simán, 4-1-re nyert a Dinamo Kijev a BATE Boriszov otthonában az E csoportban, ezzel legyőzött ellenfeléhez hasonlóan továbbjutott, míg a Sheriff és az Alkmaar kiesett. Az L jelű kvartettben M'Bolhi kapus két hibáját kihasználva Szófiában nyert (2-1) és továbbjutott a Besiktas, míg a Porto Falcao mesterhármasával Bécsben, szakadó havazásban is legyőzte a Rapidot (3-1).

A D csoportban a kezdeti zágrábi rohamok ellenére a Villarreal simán verte (3-0) a Dinamót és ezzel továbbjutott, míg meglepetésre  Szalonikiben a PAOK nem bírt a Brugge-el (1-1). Ennek következtében két hét múlva Zágrábban dől el, hogy a jelenleg nyolc pontos PAOK vagy a hét egységgel rendelkező Dinamo követi a spanyolokat.

Kísértetiesen hasonló a helyzet a J csoportban, ahol a Paris St.Germain nagy csatárban 4-2-re legyőzte a Sevillát, amivel továbbjutott. Mivel a másik találkozón a Dortmund simán lenyomta a Lvivet (3-0), az utolsó fordulóban Andalúziában dönt egymás ellen a két csapat: a Sevillának egy pontnyi előnye van...

Eredmények:

K csoport:
Steaua - Liverpool 1-1
gólok: Bonfim (61.) illetve Jovanovics (19.)
Utrecht - Napoli 3-3
gólok: van Wolfswinkel (6., 28., 11-es), Demouge (35.) illetve Cavani (5., 42., 70., 11-es)
A csoport állása: 1. Liverpool 9p., 2. Steaua 6p., 3. Napoli 4p., 4. Utrecht 4p.

D csoport:
Villarreal - Dinamo Zágráb 3-0
gólok: Rossi (25., 11-es, 80.), Ruben (63.)
PAOK Szaloniki - Brugge 1-1
gólok: Vieirinha (25.) illetve Scsepovics (90.)
A csoport állása: 1. Villarreal 9p., 2. PAOK 8p., 3. Dinamo 7p., 4. Brugge 3p.

E csoport:
BATE Boriszov - Dinamo Kijev 1-4
gólok: Nekajcsik (84.), illetve Vukojevics (16.), Jarmolenko (43.), Gusev (50., 11-es), Milevszkij (68.)
Sheriff Tiraspol - AZ Alkmaar 1-1
gólok: Rouamba (54.) illetve Holman (17.)
A csoport állása: 1. Dinamo 10p., 2. BATE 10p., 3. Sheriff 4p., 4. AZ 4p.

F csoport:
CSZKA Moszkva
- Lausanne 5-1
gólok: Necid (18., 82.), Sekou (22.), Tosics (40.), Dzagojev (71.), illetve Carrupt (90.)
Palermo - Sparta Prága 2-2
gólok: Rigoni (23.), Pinilla (59., 11-es) illetve Kladrunsky (51., 11-es), Kucka (62.)
A csoport állása: 1. CSZKA 15p., 2. Sparta 8p., 3. Palermo 4p., 4. Lausanne 1p.

J csoport:
Dortmund
- Karpati Lviv 3-0
gólok: Kagava (5.), Hummels (49.), Lewandowski (89.)
Paris St.Germain - Sevilla 4-2
gólok: Bodmer (17.), Hoarau (20., 47.), Nené (45.), illetve Kanouté (32., 36.)
A csoport állása: 1. PSG 11p, 2. Sevilla 9p, 3. Dortmund 8p., 4. Lviv 0p.

L csoport:
CSZKA Szófia - Besiktas 1-2
gólok: Sheridan (79.), illetve Zapotocny (59.), Holosko (64.)
Rapid Wien - Porto 1-3
gólok: Trimmel (39.), illetve Falcao (42., 86., 88.)
A csoport állása: 1. Porto 13p., 2. Besiktas 10p., 3. Rapid 3p., 4. CSZKA 3p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: