2012-03-11 12:11:01• hírek • Póti Orsolya

Világ körüli utazás a Kavalkád kórussal

Teljes koncertanyaggal mutatkozott be a Kavalkád kórus Szatmárnémetiben március 10-én.
Teljes koncertanyaggal mutatkozott be a Kavalkád kórus Szatmárnémetiben március 10-én.

Ezúttal teljes koncertanyaggal mutatkozott be a Kavalkád kórus Szatmárnémetiben március 10-én, szombat délután az Ács Alajos Stúdióteremben. A hallgatóságnak nem mindennapi élményben volt része.

A másfél éve alakult Kavalkád kórus tagjai immár második alkalommal találkoztak Szatmárnémetiben, ahol a közös próbák után különleges koncerttel ajándékozták meg a nagyérdeműt. A műsor részben a kórus szatmári tagjának, Mátyás Erika zenetanárnőnek, illetve az Aranykapu Kulturális Egyesületnek köszönhető. A kórus ezúttal egy teljes koncertanyaggal érkezett, melynek révén a hallgatóság képzeletben egy világ körüli utazást tehetett a Baltikumtól, a távol-Keleten át egészen Óceániáig, Amerikáig, majd Afrikáig.

Repertoárjukban a dél-kelet-afrikai keresztény tudatú négyszólamú népdalok éppúgy megtalálhatóak, mint a jellegzetes óceániai úgynevezett overlap éneklésmód példái, az óriási kórushagyománnyal rendelkező Baltikum különös népdalai, de nem hiányzott a gospel és természetesen a magyar népdal sem.

Az énekesek bejárták a közönséget, körbevették őket dalaikkal és ezáltal megmutatták azt, hogy a zene is lehet térbeli művészet. Az improvizációs technikának köszönhetően azt is sikerült bebizonyítaniuk, hogy egy-egy kórusmű is lehet újszerű, a hagyományostól eltérő és különleges.

Dr. Tóth Árpád, a kórus művészeti vezetője elmondta: a 15 tagból álló csapat többnyire hétvégenként gyűl össze próbákra és fellépésekre. A találkozók helyszíne változó, többnyire mindig egy-egy kórustaghoz kapnak meghívást.

„Az erdélyi zenetanárokból, diákokból álló kórus célja az, hogy megváltoztassa azt a képet, amelyet az európai hagyomány a kóruséneklésről kialakított. Műsorainkon hagyományos, elejétől végéig lekottázott művek csak alig-alig szerepelnek, ugyanúgy, mint ahogy hagyományos vegyes kari felállásban, illetve karvezető által irányítva is ritkán énekelünk. Ezen a hétvégén Szatmárnémetiben mutattuk be első teljes koncertanyagunkat, és március 11-én a Németi templomban is fellépünk egy néhány perces előadással. " - magyarázta Tóth.

Aki már részt vett a Kavalkád koncertjein, és szeretne véleményt írni, látogasson el a kórus Facebook oldalára, amelyen szeretettel várnak minden  hozzászólást.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: