2020-07-12 11:37:12• hírek • Bede Emőke

Viharvadászat: meglátni a veszély mögött a szépet. Barakonyi Leventével beszélgettünk

Ha sűrű, sötét fellegek közelednek az égbolton, a legtöbben igyekeznek mielőbb biztonságos helyre húzódni, viszont vannak olyanok, akik épp ekkor vannak igazán elemükben, hiszen hobbijuk a különleges meteorológiai jelenségek fényképes megörökítése, dokumentálása. Ám nem kell például a hurrikánok által oly gyakran ostrom alá vett Egyesült Államokig mennünk, ha viharvadászokkal szeretnénk beszélgetni, hiszen itt, Szatmár megyében is vannak olyanok, akik előszeretettel ragadnak kamerát, ha „nagy idő” közeleg. Miként is zajlik a vadászat? Mikor érdemesebb már inkább odább állni? Többek között erről is beszélgettünk a szamosdarai Barakonyi Leventével, ki noha még csak most került ki az iskolapadból, de korához képest már most komoly tapasztalattal rendelkezik e téren.

Szatmár.ro: A felvezetőből talán már olvasóink számára is világossá vált, hogy egy nem mindennapi hobbit választottál magadnak. Elmondanád, mit is jelent a viharvadászat pontosan és miként ismerkedtél meg vele?


Levi: Még a szakiskolai tanulmányaim alatt, bő másfél-két éve kezdtem el komolyabban foglalkozni ezzel a hobbival, azt követően, hogy bevettek egy tematikus Facebook-csoportba. Azóta pedig már moderátorként tevékenykedem a több mint 115 ezer lájkkal rendelkező Időinfó-Metkép oldalon, mely amellett, hogy a várható időjárással és meteorológiai jelenségekkel foglalkozik, figyelmeztetéseket is közöl. Természetesen ezek nem hivatalos riasztások, hiszen azokat csak az Országos Meteorológiai Szolgálat adhatja ki, viszont mi is nyomon követjük a magyarországi és a környező országokban fellelhető meteorológiai radarok adatait, tehát nagy valószínűséggel be tudjuk lőni, hogy milyen időjárásra lehet számítani néhány órán belül, vagy akár másnap.


Ehhez persze nem kell folyamatosan számítógép előtt lenni, hiszen személy szerint nekem is több, megbízható applikáció is van a telefonomon, melyek segítségével folyamatosan nyomon követem, hogy épp miként alakul az időjárás, mikor lehet kisebb-nagyobb viharokra számítani. Ha pedig látom, hogy például Nyíregyháza irányából vihar közeledik, akkor kimegyek a töltésre, és reménykedem benne, hogy sikerül valami jót lencsevégre kapni. Meteorológus ugyan nem leszek, viszont mégis izgalmasnak és érdekesnek tartom ezt a világot.



Szatmár.ro: Említetted, hogy vihar közeledtekor kimész a töltésre. Nem veszélyes ez?


Levi: Dehogynem, akár veszélyeket is tartogathat magában, különösen azokra nézve, akik nincsenek tisztában vele, mennyi az elég, és mikor kell saját biztonságuk érdekében inkább továbbállni. Én azonban szeretek biztosra menni, ha látom, hogy valóban veszélyessé válhat a helyzet, nem kockáztatok, inkább időben eltűnök a színről.


Szatmár.ro: Ha már itt tartunk, nem mesélnéd el, hogyan is zajlik egy-egy „vadászat”?


Levi: Első lépésként mindig leülök a gép elé, és megnézem, pontosan hol jár a vihar. Ha már mondjuk egy olyan 50-60 kilométeres közelbe került, akkor már indulok is ki, a terepre. Aztán kezdődik a türelemjáték, míg arra vár az ember, hogy megörökítsen néhány kivételes látványt. Én személy szerint kifejezetten szeretem fotózni például a csapadéksávokat, a villámokat, a különleges felhőket, de az egyik legsikeresebb vadászatomnak azt tartom, amikor egy hatalmas légzuhatagot sikerült elkapnom itt a közelben, olyan 3-4 kilométeres távolságban. Viszont, amikor már vészesen közeledik a vihar, egyre hevesebb például a szél, akkor az azt jelenti, hogy ketyeg az óra, a saját biztonságom érdekében lassan el kell indulnom. Egyetlen fénykép sem ér annyit, hogy az ember a saját testi épségét kockáztassa érte.


 

Szatmár.ro: Milyen felszerelésekre van szükség ehhez a hobbihoz? A fényképezőgép és az okostelefon, gondolom, alap.


Levi: Természetesen igen, de akik már tényleg magas szinten csinálják, azoknak profi fényképész felszerelésük is van. Én még csak most fejeztem be az iskolát, tehát egyelőre még nem erre fektettem a hangsúlyt, viszont a jövőben biztosan szeretném majd én is bővíteni az eszközkészletem. Ugyanakkor azt mindenképp kiemelném, hogy egy profi gépnél talán sokkal többet számít a tehetség és a tapasztalat, illetve az, hogy senki se essen át a ló túloldalára. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a minél látványosabb felvételek érdekében a különféle szerkesztőprogramokban túltolják a képeket, amik így aztán nagyon messze kerülnek a valóságtól, és sokkal inkább emlékeztetnek egy apokalipszisre, mintsem egy tényleges viharra. Én azt javaslom mindenkinek, hogy a realitást ne áldozzuk fel a látványosság oltárán. Lehet, hogy egy ilyen kép több lájkot fog gyűjteni a Facebookon, viszont már messze nem arról szól, mint amiről valójában kellene.


Ugyanakkor a technikai felszereltségen túl rendelkezni kell egy jó adag ismeretanyaggal is, hiszen az ember nem csak úgy vaktában kattintgat. Ismerni kell a különféle jelenségeket, amikkel találkozhat az ember, de hasonlóan fontos, hogy a radarok által szolgáltatott információkat, jelzéseket is tudni kell helyesen értelmezni.




Szatmár.ro: Mivel ragadott igazán meg a viharvadászat?


Levi: Elsősorban az az érzés ragadott magával, amit akkor érzek, amikor egy-egy olyan meteorológiai jelenséget sikerül elkapni, amit csak ritkán lát az ember. Gondolok itt például az éjszakai világító felhőkre, melyeket az elmúlt két évben immár négyszer is sikerült elcsípnem, de említhetném akár a nem-mezociklonális tubákat is.


Mi több, az egyik ilyen képemet már lehetett látni az RTL Klub híradójában is, sőt, az M1 is bemutatta már két fotómat – és összességében ezek is nagy büszkeséggel töltenek el. Lehet, hogy mások e jelenségek mögött a potenciális rombolást látják csak, de nekem, aki hobbi szinten foglalkozik ezzel és némi ismeretanyaggal is rendelkezik, már mást jelent egy felhő vagy például egy szupercella. Természetesen tisztelem a viharokat, tisztában vagyok, hogy akár komoly károkat is okozgatnak, de képes vagyok meglátni bennük a szépet is. Egyebek mellett erről is szól ez az egész.



Szatmár.ro: Sikerült-e másokat is megfertőzni ezzel a hobbival? Vannak-e esetleg olyan ismerőseid, barátaid, akik azt követően kezdtek el foglalkozni a viharokkal, hogy kaptak belőle egy kóstolót?


Levi: Persze, több ismerősöm is csatlakozott már azokhoz az internetes csoportokhoz, amelyekben én is benne vagyok, és azóta is előszeretettel foglalkoznak a témával, még ha nem is olyan nagy elhivatottsággal, mint én. És bár nem közvetlenül kapcsolódik a kérdéshez, de elmesélem azt is, hogy idő közben „felkapott” maga a lakosság is, rendszeresen kérdezgetik, hogy mi várható holnap-holnapután, mert szeretnének a mezőre menni vagy esetleg kikapcsolódni valahova. Őszintén szólva ez is elégtétellel tölt el, mert azt jelenti, hogy az emberek megbíznak abban, amit mondok nekik. Épp ezért szeretném a későbbiekben is tovább művelni, és ha lehet, magasabb szintre emelni ezt a hobbit.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: