2013-07-26 16:20:08• hírek • Póti Orsolya

Facebook helyett inkább séta vagy biciklizés

Órákat lehet eltölteni a közösségi oldalakon az ismerősök keresésével, az ismerősök fotóinak nézegetésével, valamint a különféle bejegyzésekhez való hozzászólások komponálásával. Ezek már kikerülhetetlen tényezői a modern életnek, azonban fennáll a veszélye a függőség kialakulásának, illetve egyfajta meneküléssé is válhat.

A mai digitális világban a fiatalok többségének van valamilyen profilja egy vagy több közösségi oldalon, amiket intenzíven látogat és napi több órát is eltölt a számítógép előtt, teljesen elmerülve abban a világban. Mint mindennek, úgy a közösségi weboldalakon való „életnek" is megvannak az előnyei, de az árnyoldalai, veszélyei is.

„A közösségi oldalakon zajló „élet" az olyan személyek számára, akik nehezen kötnek kapcsolatot, nehezen szocializálódnak bizonyos keretek között önbizalomnövelő lehet, hiszen választ kapnak bejegyzéseikre, feedback érkezik az általuk közölt fotókra, bejegyzésekre. Azonban, ha valaki eltúlozza például a „Facebookozást", akkor az egy képzeletbeli világba való menekülésnek számít, ami nehezíti majd a normális kapcsolatelteremtést" - mondta el Borsi Zsuzsa pszichológus a Szatmár.ro-nak.

A közösségi oldalak előnyeiről és hátrányairól már számos tanulmány született, és tisztában is vagyunk a fellépő veszélyekkel, azonban meg kell tanulnunk korlátozni ezt az online világban való létet, és oda kell figyelnünk arra, hogy mennyi időt töltünk a monitor előtt - véli a pszichológus.

Amennyiben a kelleténél több időt töltünk a közösségi portálokon, csökken a fizikai aktivitás és elhanyagolódik a valós lét.

„Természetesen a közösségi portáloknak előnyei is vannak, hiszen az azokon kialakult csoportok, fórumok sok hasznos információval látnak el nap, mint nap, időt is spórolhatunk ezek által, mert nem kell elutaznunk ahhoz, hogy valamilyen adatot megszerezzünk. De az is fontos, hogy ne dőljünk be mindennek, ami az oldalon megjelenik, válogassuk ki csakis a számunkra hasznos infókat" - magyarázta a szakember.

Különösen a gyermekekre, a kamaszokra jelentenek veszélyt a közösségi oldalak, főként akkor, ha a szülők nem követik figyelemmel gyermekeik internetezési szokásait, és nem ellenőrzik ottani aktivitásaikat.

Fontos, hogy a szülők éberek legyenek, állítsanak fel szabályokat, és tanítsák meg gyermekeiket az internet biztonságos használatára. Legyenek nyitottak a közösségi oldalakon tapasztalt dolgok megbeszélésére, figyeljenek rájuk és szervezzenek különféle közös programokat.

„Nem a program mérete, milyensége a fontos, hanem az, hogy a család együtt töltsön néhány órát. Lehet ez egy séta, egy biciklizés, vagy akár egy hosszabb kirándulás. Ugyanakkor nyitottnak kell lenni arra is, hogy mit szeretne a gyerek csinálni; figyelni kell rá, és figyelnünk kell egymásra, mert sajnos olyan világot élünk, hogy egyre kevésbé vagyunk meghallgatva" - magyarázta Borsi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: