2008-07-03 15:11:02• hírek • Szatmar.ro

Kullancsveszély, oltóanyaghiány

 Külföldre kell utaznia annak, aki kullancsfertőzés elleni oltóanyagot szeretne.

A szakemberek Szatmár megyében is fokozott óvatosságra intenek mindenkit, ugyanis környékünkön is kullancsveszély van. Aki fertőzés elleni oltóanyagot szeretne, annak azonban külföldre kell utaznia.

Az utóbbi évek klímaváltozásainak hatására megyénkben is egyre jobban elszaporodtak a kullancsok. Szerencsésnek mondható az a tény, hogy még közel sem vagyunk annyira érintett terület, mint mondjuk a Dunántúli helységek. Szatmár megyében viszonylag kevés a fertőzött kullancs, amelynek csípése veszélyes szövődményeket okozhat.

A fertőzött kullancsok általi csípés kétféle korképet határozhat meg. Az egyik a kullancs-encefalitis, amely agyvelőgyulladást idézhet elő, megelőzéséhez mindenképpen védőoltásra van szükség. A fertőzött csípés másik kórképe a lyme kór, amely akár egy évig is lappangó betegséget hordozhat. Tünete, hogy a csípést követően vörös foltok jelennek meg a bőr felszínén, ezek a biztos jelei annak, hogy a kullancs fertőzött volt, és a fertőzés intenzíven jelen van a szervezetben. A foltok fájdalommentesek és idővel elmúlhatnak, azonban évekre rá bénulást, idegrendszeri betegségeket okozhatnak. Ezek azok az esetek, amikor az orvosok is nehezen tudják megállapítani, mi idézte elő a betegséget.


Dr. Láng László háziorvostól érdeklődtünk, mit tehetünk, ha megszeretnénk óvni magunkat egy-egy kirándulás alatt a kullancsfertőzéstől. Mint megtudtuk, országunkban egyenlőre meg kell elégednünk a kereskedelmi forgalomban lévő rovar riasztó sprayekkel és kenőcsökkel, ugyanis védőoltásra Romániában nincsen lehetőség. Aki mégis szeretné beoltatni magát, Magyarországra kell utaznia. A védőoltásokat tavasszal érdemes elkezdeni, ugyanis azokat három dózisban juttatják be a szervezetbe. A harmadik adag már 90 százalékos védelmet biztosít. Aki nem teheti meg, hogy külföldre menjen a szükséges oltóanyagért, annak marad a pár órán át védő krém, illetve a kirándulások alatti réteges öltözék.

P.A.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: