2009-06-10 15:34:44• hírek • Gozner Gertrud

Vigyázzunk a szabadban!

Huszonkét páciens jelentkezett a hétvégén kullancscsípéssel a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályán. Ez rekordszámú beteget jelent az évnek ebben az időszakában. Az ellátott betegek közül közül kb. 7-8 személy volt csak gyermek, a többiek mind felnőttek. Más periódussal ellentétben, amikor egy hét alatt 13-14 csípéses esetet regisztrálnak, most váratlanul megnövekedett a számuk.

A Szatmár megyében élő kullancsok nagyobb része nem fertőzött - tudtuk meg Csutak István orvostól, a Szatmár Megyei Kórház járványosztályának gyermekgyógyászától. Egy magyarországi térkép szerint a dunántúli élősködők 80%-a fertőzött, a kelet-magyarországi részben azonban csupán öt százalékuk hordoz betegségeket. Szatmár megye is ebbe a zónába esik, ezért is ritka felénk a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás - árulta el a szakember.

A másik rettegett kullancs által terjesztet betegség, a Lyme-kór, amelynél fertőzöttség esetén egy jellegzetes folt, a csípés helyétől körkörösen terjedő bőrpír észlelhető, ugyan nálunk is gyakoribb, de könnyen kezelhető, tíz napos penicillines kúra már biztosítja a gyógyulást - fejtette ki Csutak doktor.

Az orvos szerint a bőrbe fúródott élősködőt 24 órán belül ajánlatos eltávolítani, mert mielőtt megszívta volna magát vérrel, még nem fertőző. Szükség esetén akár kézzel is megfogható, sőt, az sem okoz gondot ha a kullancs feje beszakad - tette hozzá. Amennyiben huzamosabb ideje történt a csípés, jobb a sebészeti osztályhoz fordulni, hogy szakemberek távolítsák el.

Védekezésképpen ha a szabadban járunk ne üljünk le egyenesen a földre, viseljünk zárt ruházatot, és miután hazaértünk a kirándulásból mindenképp vizsgáljuk át egymást, akár a fejbőrt is, mert a kullancs hosszú napokon keresztül képes elrejtőzni a hajzatban - tanácsolta a szakember.


A kullancsok kis százaléka fertőző a megyében



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: