2009-07-17 15:17:23• hírek • Gozner Gertrud

Vigyázzunk a romlott ételekkel!

Hőség idején nagyon fontos, hogy jobban odafigyeljünk a táplálkozásunkra is - tanácsolja Dr. Láng László orvos, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke. A nyári időszakban ugyanis megnő a bélrendszeri fertőzések száma, mivel a magas hőfokok miatt az ételek könnyebben megromlanak.

Ezért fontos, hogy kánikula idején fokozottan ellenőrzött ételeket fogyasszunk. Nyáron a melegtől csökken a szervezet kalóriaszükséglete, ezért más ételek kell az asztalra kerüljenek, mint amikhez a hideg időszakokban szoktunk.

A kalória- és zsiradékdús ételek fogyasztása fokozza az izzadást, és rossz közérzetet, illetve emésztési problémákat okozhat. Ezért naponta inkább többször együnk és keveset, a napi étrendet pedig lehetőleg kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítsuk össze. Ne használjunk erős csípős fűszereket sem, mert ezek fokozzák a verejtékmirigyek működését.

Ilyenkor a mediterrán országokra jellemző táplálkozási szokásokat kell átvenni, amely sok zöldséget és gyümölcsöt kell tartalmaz, mivel több vitaminban gazdag ételhez kell juttatni a szervezetet, és természetesen sok-sok folyadékbevitelre van szükség - magyarázta az orvos.

A nem megfelelő helyen való fürdőzés szintén bélrendszeri panaszokhoz vezet - int a szakember. A megyében található álló és folyóvizek többsége nem alkalmas fürdésre, mert kémiai és biológiai szennyeződéseket tartalmaz. A vizekben található kórokozók gyomor és bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak.

Évről évre a nyári időszakban felbukkannak megyeszerte a leptospirózisos esetek. A leptospirózist okozó baktériumok a bőrsérüléseken keresztül jutnak be az emberi szervezetbe, például szennyezett vízben való úszás vagy fürdőzés során.

Láng doktor arra is felhívta a figyelmet, hogy vigyázni kell strandoláskor arra is, hogy ne igyunk a vízből, hiszen így is megfertőződhetünk. Fürdőzés során szintén fontos, hogy fokozatosan kell bemenni a hideg vízbe, mert az alacsony hőmérsékletű víz olyan különböző reflexreakciókat indít el a szervezetben, amely szívbetegség nélkül is szív megálláshoz vezethet.


A görög saláta ideális nyári étel.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: