2011-07-04 15:19:16• hírek • Kocsis Zoltán

A körforgalmak jót tesznek a levegőnek

A hulladékgazdálkodás és a biodiverzitás után ezúttal a levegő minősége kerül terítékre a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség következő közvitáján, amelyre július 6.-én, szerdán, a polgármesteri hivatal tanácstermében kerül sor.

Ezzel kapcsolatban kerestük meg Békéssy Erzsébetet, az ügynökség igazgatóját, aki megnyugtatta a fanyalgásra igen hajlamos szatmáriakat: megyénknek nagyon jó a levegője, úgy romániai, mint európai viszonylatban is.

„Mivel a megyében viszonylag kevés az ipar, így kisebb a szennyezettség forrása is", magyarázta, leszögezve, hogy ennek következtében Szatmár megyében a legnagyobb forrás a közlekedés. Ezzel kapcsolatban a szakember egy érdekes összefüggésre is felhívta a figyelmet: a lámpás, vagy anélküli útkereszteződésekhez viszonyítva a körforgalmak nem csak a forgalmat könnyítik meg, hanem (talán éppen ezért) a szennyezést is csökkentik.

A Környezetvédelmi Ügynökség a megyében összesen két mérőállomást üzemeltet: az egyik a megyeszékhelyen, a Ioan Slavici Kollégium udvarán van, a másik Nagykároly mellett egy forgalmas útszakasz mentén. Az elsőnek az a célja, hogy a levegő minőségéről egy átlagos képet adjon, lévén minden szennyezési forrástól viszonylag távol van, a másiknak pedig pont ellenkezőleg, minél közelebb kellett lennie a forgalomhoz.



A közlekedés a legnagyobb szennyeződési forrás


A legfontosabb vizsgált anyagok, amelyeket ezen állomáshelyek mérnek, az a por, a nehézfémek, a szénmonoxid, a széndioxid, az ammónia, a nitrogén-oxid és az ózon - utóbbit csak a szatmárnémeti állomás vizsgálja.

„Mindent egybe vetve kijelenthetjük, hogy Szatmár megyének a levegője nagyon jónak mondható romániai viszonylatban és európai uniós összehasonlításban is jól állunk, elsősorban az ipari tevékenység viszonylagos alacsony szintje miatt", mondta Békéssy Erzsébet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: