2009-02-17 15:01:12• hírek • Ferenczi Noémi

Vigyáznak a zöldövezetekre

Az elmúlt évben minden város önkormányzatának el kellett készítenie saját zöldövezeteinek nyílvántartását. Az Uniós elvárások szerint, 2010-ben lakosonkénti 20 négyzetméter, míg 2013-ban lakosonkénti 26 négyzetméter zöldövezet kell legyen minden városban. Miután 2008-ban megváltozott a zöldövezetekre vonatkozó törvény, és elkészült a nyílvántartás, kiderült, Szatmár megye városai igen jól állnak zöldövezetek szempontjából.

 

A.zöldövezetek nyilvántartása alapján, Szatmárnémetiben 264 hektár zöldövezet van, 22,99 négyzetméter/fő, Nagykárolyban 62 hektár vagyis 26,69 négyzetméter/fő, Tasnádon 17,06 hektár, 22,41 négyzetméter/fő, Avasfelsőfaluban 26,5 hektár, 17,45 négyzetméter/fő, Sárközön 11 hektár, 15,7 négyzetméter/fő, Erdődön pedig 45,7 hektár, vagyis 69,72 négyzetméter/fő.

Nem voltak mindig ennyire tetszetősek a számadatok, ugyanis, míg nem módosították a zöldövezetekre vonatkozó törvényt, addig például Szatmárnémetiben egy lakosra csak 13,5 négyzetméternyi zöldövezet jutott. A nagy különbség abból adódik, hogy azelőtt nem szerepelhetett például a Szamos menti füves, fás rész a zöldövezetek nyilvántartásában.

Az Uniós elvárásokhoz való igazodás érdekében tavaly többször is lehetett zöldövezet létesítésére szánt finanszírozásra szert tenni a Környezetvédelmi Alapból. Megyénk több települése sikerrel pályázta meg ezeket a támogatásokat, ezzel is jelentősen bővült a zöldövezetek leltára. A megyeszékhely például több mint 2 millió lej támogatást kapott.

„A városszerte folyó építkezések, a lakóparkok, plázák építése nem megy a város zöldövezeteinek a rovására, ugyanis a törvény előírja, hogy zöldövezetre nem lehet építeni, ezen kívül csak azok a tervek kapnak engedélyt, melyekben a beépített területen kívül bizonyos százalékban zöldövezet is szerepel"- magyarázta Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatónője.

Tavaly a megyeszékhely több mint 2 millió lej támogatást kapott zöldövezetek létesítésére

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: