2014-08-12 11:14:00• hírek • Szatmár.ro

Vietnámba utazhatnak szatmári fiatalok

„Miért fontos ez nekünk? - ezt a kérdést teszik fel legtöbbször, ha beszélek arról a projektről, amelyhez Brüsszelből nyertünk támogatást, s amely vietnámi ifjúsági szervezetek kapacitásépítését hivatott elősegíteni" - mesélte Őri-Pákay Franciska, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács (SZÁMIT) elnöke, s egyben a projekt egyik trénere.

„Véleményem szerint ez egy páratlan lehetőség arra, hogy Szatmárra és az itteni fiatalokra irányuljon a figyelem, közelebb hozza a többség számára elérhetetlen célországot, Vietnámot, nem is beszélve arról, hogy tágítja a látóteret, így növeli annak esélyét, hogy helyi szinten csatlakozni akarjanak fiatalok ahhoz a szervezethez, amely ilyen opciókat is kínál nekik" - mutatott rá a kérdés lehetséges válaszára. A projektben 3 ország vesz részt: Magyarország, Románia és Vietnam. Romániában és Magyarországon 25 évre visszatekintő ifjúsági civil múlt van, komoly információs tanácsadó rendszerrel. Romániában már több éve elérhetőek az Európai Unió által támogatott projektek. Szatmár megyében egyelőre főleg magyar ifjúsági szervezeteknek sikerült kimondottan ifjúsági szféra számára kiírt pályázatokon támogatást nyerniük. A mostani hármasban a SZÁMIT tagszervezete a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület a partner.

„Vietnam egy nyitni készülő ország, ahol van ifjúsági fórum, amely összeköti a szegmensben létező civil szervezeteket, de még nincsenek sokan és kevés programot tudnak szervezni, mivel nem kapják meg azokat a szakmai segítségeket, amelyekkel ezeket megvalósíthatnák. A fiatalok aktívak, sokan járnak öntevékeny csoportba, de az ifjúsági szakmának nincs olyan szakmai tapasztalata, amely révén nagyobb léptekkel tudnának előre haladni a civil szervezeteik megerősítésében" - fogalmazott Őri-Pákay Franciska, majd hozzátette, hogy figyelembe kell venni Vietnám sajátságos társadalmi struktúráit is.

Mivel minden trénernek több évtizedre visszanyúló ifjúságszakmai tapasztalata van, ezeket szeretnék átadni a vietnami NGO-knak azért, hogy maguk hozzanak majd létre a jövőben diáktanácsokat, ifjúsági szervezeteket, építsenek fel egy új, európai Ifjúsági szervezeti és szervezési modellt. A munkamódszer alapját a nem-formális oktatás adja, többek között azon a tréningen, amelyet Szatmárnémetiben tartanak meg jövő év áprilisában. A kétéves projekten belül összesen 12 találkozási lehetőség van, amelyből összesen 7 érint szatmári fiatalokat.

„Idén novemberben Szatmárnémeti ad otthont egy találkozónak, amelyre vietnámi fiatalokat várunk, jövő áprilisban pedig képzésen vesznek részt vietnámi, magyarországi és szatmárnémeti fiatalok közösen. De lesz még találkozó, ifjúsági csere - ennek keretén belül szatmári fiatalok juthatnak el Vietnám fővárosába Hanoiba -, valamint két konferencia, amelyből a budapestire szatmári fiatalokat is eljuttatunk majd" - foglalta össze a szatmári fiatalokat érintő részeket a projekt szatmári szakmai vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: