2012-08-02 13:25:32• hírek • Kocsis Zoltán

Van Bastennel néz farkasszemet a Rapid

Van Basten épp vizet tölt a sajtótájékoztatón Ramon Zomernek, a csapat védőjének
Van Basten épp vizet tölt a sajtótájékoztatón Ramon Zomernek, a csapat védőjének
A Heerenveen keretének a tagja a nigériai apától és magyar anyától származó Kenneth Otigba is. A 20 éves védő tagja a magyar U21-es válogatottnak, az elmúlt négy évet a holland klub utánpótlás-akadémiáján töltötte.

Papíron a Rapidnak van a legnehezebb dolga az Európa-liga harmadik selejtezőkörében, a bukaresti vasutasok azonban egyedüliként magyar és a román csapatok közül idegenben kezd a holland Heerenveen ellen. A másik végletet a Steaua jelenti, amely esélyes a Trnavával szemben, míg a Videoton és a Gent megközelítőleg egyforma játékerőt képvisel.

A Gentet fogadja csütörtök este a Videoton FC a labdarúgó Európa Liga selejtezőjében, a harmadik forduló első mérkőzésén. A székesfehérváriak az előző körben a szlovák Slovan Bratislava együttesét búcsúztatták, az első találkozón 1-1-s döntetlent értek el, a hazai visszavágón pedig nem született gól, így idegenben szerzett találatuknak köszönhetően jutottak tovább.

Az ugyanakkor intő jel lehet a portugál Paulo Sousa csapata számára, hogy meglepő döntetlennel kezdett a hazai pontvadászatban, vasárnap 1-1-et játszott a vendég Pápával.

A Gent a hétvégén győzelemmel rajtolt a belga bajnokságban: vasárnap 2-0-ra nyert a hazai környezetben Lierse ellen, míg az EL előző selejtezőkörében a luxemburgi Differdange gárdáját búcsúztatta kettős győzelemmel (1-0, 3-2).

A Benelux államok másik tagjához, Hollandiába látogat a Rapid, amelynek ellenfele a Heerenveen lesz. A fríz csapat jelenlegi legnagyobb sztárja az edző Marco van Basten: a legendás csatárt háromszor (1988, 1989, 1992 ) választották Európa legjobb játékosának. A holland válogatott és az Ajax után Van Bastennek ez a harmadik állomáshelye edzőként, és elméletileg tökéletesen illik a Heerenveen játékfilozófiájához. A „szívecskék" becenevű klub az elmúlt évtizedben olyan klasszis csatárokat nevelt ki, mint Jon-Dahl Tomasson, Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar. Vagy éppen Bas Dost, aki a tavaly az Eredivisie gólkirálya lett, időközben pedig a Wolfsburghoz szerződött - potom 9 millió euróért. Távozott egy másik csatár is, Luciano Narsinghért 4,1 milliót fizetett a PSV Eindhoven. Az ő helyüket a Mersin Idmanyurdu csapatától Hollandiába visszatért Matthew Amoah veheti át: a 32 éves ghánai korábban 206 bajnokin 85 gólt szerzett az Eredivisiében.

Ami a Rapidot illeti, a nyáron egy kisebb vérátömlesztésen esett át a csapat. Razvan Lucescu helyét Ovidiu Sabau vette át a kispadon, az alapemberek közül Dani Coman (Vaslui), Marcos Antonio (Nürnberg), Dan Alexa (Famaguszta) és Ciprian Deac (Kolozsvári CFR) is távozott, érkezett viszont Marius Constantin (Vaslui), Baze Ilijoski (Brassó), Dorin Goga (Temesvár), Octavian Abrudan (Kolozsvári Universtitatea) és Paul Codrea (Siena) - de neki nincs játékjoga.

Első ránézésre a Steauának van a legkönnyebb dolga a Spartak Trnava ellen. A szlovák csapat két döntetlennel kezdte a bajnokságot, ám a tavaly a második helyen végzett. A keretben nincsenek ismert játékosok, néhány cseh légiós mellett egy szenegáli és egy algériai vendégmunkás alkotja a csapatot. Sok mindent elmond a Trnaváról, hogy a mértékadó transfermarkt.de adatai szerint mindössze egy játékosért adtak pénzt a nyáron - Michal Gasparik 60.000 euróba került.

Ezzel szemben a Steaua 850.000 eurót fizetett a Pandurii-nak Mihai Pintilii-ért, fél milliót a Ceahlaulnak Andrei Dumitrasért és 750.000-et a Temesvárnak Stefan Nikolic-ért. Távozott ezzel szemben Geraldo Alves, Eric Bicfalvi, Valentin Iliev és Leonardo Tatu is. A bajnokságot két győzelemmel kezdő Steaua mindezek tükrében a párosítás esélyesének számít.

Európa-liga, harmadik selejtezőkör, első meccs:
Heerenveen - Rapid 20.30 DigiSport
Steaua - Spartak Trnava 20.45 Antena1
Videoton - Gent 21.30 m2

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: