2012-08-02 22:02:15• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Videoton győzelem, Steaua vereség, Rapid égés

Egy megpattanó lövéssel győzte le a Videoton a Gent együttesét az Európa Liga harmadik selejtezőkörének első meccsén, így bizakodva utazhat az egy hét múlva esedékes belgiumi visszavágóra. Nem mondhatja ezt el magáról a Steaua, amely nem kis meglepetésre odahaza szenvedett egy gólos vereséget a szlovák Trnava ellen. A román rekordbajnok helyzete azonban nem reménytelen, ellentétben a Rapiddal, amely csúfos vereséget szenvedett Heerenveenben és gyakorlatilag búcsúzhat az európai kupáktól.

Történelmi mérkőzésen lépett pályára a Rapid az Abe-Lenstra stadionban: a korábbi háromszoros aranylabdás Marco van Bastennek ez volt az első hivatalos meccse a Heerenveen kispadján. Az első izgalmakat Surdu megpattanó lövése okozta a szurkolóknak, akik alig 9 perc után máris gólnak örülhettek: Djuricsics könnyedén lefordult Orosról és egy az egyben Albut kapussal szemben nem hibázott. A folytatásban is a hazaiak maradtak támadásban, ám Tannone, Kums vagy Ziyech sorra pontatlannak bizonyult. A sok kihagyott helyzet aztán majdnem megbosszulta magát, amikor a 45. percben Miliszavljevics szabadrúgása után a labda a kapufát találta el.

A második félidő Tannone lehetőségével kezdődött, ám Constantin menteni tudott. A 63. percben ismét a Vasluitól visszatért védő az egyik főszereplő: könnyelműen cselbe bonyolódott a tizenhatos vonala előtt, ám elvesztette a labdát, ami Djuricsics elé került, aki megduplázta csapata előnyét. Öt perccel később egy kontra végén de Roon már a harmadikat rúgta, a 89. minutumban egy újabb kontra után pedig Fazli beállította a kiütéses, 4-0-as végeredményt. Mindeközben a Rapid Ciolacu révén mindössze egy veszélyes lövésig jutott a 87. percben, ám Nordtfeldt bravúrral védeni tudott.

Ha a Rapid esetében kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag búcsúzhat az Európa Ligától, akkor a Steaua esetében sem túlzás azt állítani, hogy távol került a továbbjutástól a Spartak Trnava ellen. A másik bukaresti csapatnak sem kellett sokáig várnia az bekapott gólig, Mikovic a 6. percben kihasználta Tatarusanu kapus hibáját. Ezt követően a románok helyzetek sorát dolgozták ki, ám Nikolic, Tanase, Bourceanu és Rusescu sem tudott kapuba találni. A legnagyobb ziccereket Chipciu és Nikolic hagyták ki: előbbi a 36. percben az üres kapu mellé lőtt, utóbbi öt minutummal később a kapusba.

A szünet után sem változott a játék képe, az idő teltével ráadásul teljesen kapuja elé szorult a szlovák csapat, amely nem túl szervezetten, de rendkívül lelkesen védekezett. A Steaua pechszériáját remekül jelképezte a 80. percben történt jelenetsor, amikor kedvező helyzetben Rusescu lyukat rúgott, a kipattanó labdával pedig csapattársa a hátát találta telibe. Mindezt Tanase már nem tudta elviselni idegileg, a 81. percben egyik ellenfele után rúgott, a bíró pedig teljesen jogosan kiállította.

Tóth Balázs küzdelme a Gent játékosaival fotó: mti

Székesfehérváron támadó szellemben kezdtek a belgák, a Videoton inkább behúzódott, és labdaszerzésekből indított kontrákkal próbálkozott, de az első félidő derekáig nem igazán dolgoztatta meg a vendégek kapusát. A játékrész hajrájára feljebb tolta védekezését a fehérvári együttes, így már a felezővonalnál labdákat szerzett, de a támadásokat többnyire pontatlan átadások akasztották meg, közvetlenül a szünet előtt pedig a Gent lőtt kapufát.

Fordulás után kiegyenlítettebb volt a játék, de ez nem azt jelentette, hogy a színvonal és az iram emelkedett volna. A fehérváriak egyre többször jutottak el a belga tizenhatosig, de a kapura a 78. percig nem volt veszélyes a hazai csapat. Ekkor egy látványos támadás végén Nikolics Nemanja szerencsés gólt lőtt, ugyanis lövése után a labda egy védő lábán felpattanva hullott a hálóba.

Európa Liga selejtező, harmadik forduló, első meccs:
Heerenveen - Rapid 4-0
gólok:
Djuricsics (9., 64.), de Roon (69.), Fazli (89.)

Steaua - Spartak Trnava 0-1
gól:
Mikovic (6.)

Videoton - Gent 1-0
gól: Nikolics (78.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: