2010-12-15 22:03:05• hírek • Szatmár.ro

Vidéki értelmiségiek múltja és jelene

Szerdán Lázáriban tartottak értelmiségi találkozót az Erdélyi Magyar Civil Társadalomért kezdeményezésére.

Kereskényi Sándor, a Kezdeményezés ötletadója megnyitóbeszédében beszámolt arról: az idővel mozgalommá alakulni szándékozó tömörülés fő célja az, hogy az erdélyi magyar értelmiség visszaszerezze eredeti szerepét, vagyis beleszóljon a társadalom alakulásának a folyamatába, a közéletbe. A lázári iskolában megtartott esemény első előadója Thoroczkay Sándor, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke volt, aki saját tapasztalatai nyomán foglalta össze: milyen volt az államszocialista rendszer idejében a vidéki értelmiségi sors, amikoris sok lehetősége volt a szellemi munkásoknak, de nem volt szabad gondolkodniuk, szervezniük, nem volt mozgásterük.

Az 1990-es változás után aztán a nagy nekibuzdulás alábbhagyott, ma pedig a globalizáció jelent komoly veszélyt nem csak az értelmiség szerepvállalására, de az erdélyi magyar, illetve a hagyományos értelemben vett egész európai társadalomra.

Hogy felvehető-e a harc a nyugati tőke irányította új világgal, az a jövő titka - mondta a történész. Kónya László főtanfelügyelő-helyettes a megyebeli civil kezdeményezésekrőlé beszélt, rámutatva: sajnos, Románia le van maradva civil mozgalmak terén, pedig Nyugaton egyre több önkormányzati feladatot ezek a kezdeményezések, egyesületek vállalnak fel.

Lengyel István, a község polgármestere önkormányzati helyzetképet vázolt fel, Roszpapa Csaba alpolgármester a romakérdésről ejtett néhány szót, Kerekes János iskolaigazgató a lázári oktatás jelenéről és kilátásairól beszélt, Képíró Gyula református lelkipásztor az egyház közösségformáló tevékenységét emelte ki. A lázári találkozó az Erdélyi Civil Társadalomért Kezdeményezés második értelmiségi fóruma volt az első, egri találkozó után.


Értelmiségi-találkozó volt Lázáriban
Értelmiségi-találkozó volt Lázáriban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: