2012-10-30 13:23:42• hírek • MTI

Vidéken jelöltetik magukat képviselőnek a román pártok vezetői

Elena Udrea Neamt megyében indul
Elena Udrea Neamt megyében indul

Nem a kiszámíthatatlan fővárosban, Bukarestben indulnak a román pártok vezetői a decemberi parlamenti választásokon, hanem a biztosabb bejutási esélyekkel kecsegtető vidéki körzetekben jelöltetik magukat.

A román pártok a napokban véglegesítik a december 9-ei parlamenti választásokon induló jelöltjeik névsorát, hiszen október végéig kell leadniuk a választási irodáknál a szükséges iratokat. Nagy vonalakban minden párt véglegesítette jelöltjeinek lajstromát, de az utolsó napokban még folyik a sakkozás, hogy ki melyik választókerületben induljon.

A hétvégén derült ki például, hogy Crin Antonescu, a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) társelnöke nem bukaresti kerületben pályázik szenátori mandátumra - ahogyan korábban tervezte -, hanem Teleorman megyében. Az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) szövetségese, a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívül erős abban a megyében.
A román média szerint Antonescu azt a kellemetlen helyzetet akarja elkerülni, amely 2008-ban előfordult vele, hogy csak a töredékszavazatok visszaosztásának köszönhetően jutott szenátori mandátumhoz.

A jelenlegi egyfordulós, egyéni választókerületes, arányos választási rendszert először négy éve alkalmazták Romániában. Ez a rendszer leginkább a kiszámíthatatlansága miatt okoz fejtörést a pártoknak, hiszen csak az a jelölt lehet biztos képviselői vagy szenátori mandátumában, aki megszerzi a leadott szavazatok felét plusz egy voksot. A pártok többségének vezetői így olyan választókerületeket keresnek, ahol biztosak lehetnek a mandátumszerzésben.

Így a bukaresti születésű szociáldemokrata Victor Ponta, az USL másik társelnöke sem a fővárosban, hanem egy Gorj megyei választókerületben indul, míg Daniel Constantin, az USL-t alkotó harmadik párt, a konzervatívok elnöke Arges megyében próbál szerencsét.

A Traian Basescu államfőt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) az Igaz Románia Szövetség (ARD) nevet viselő pártszövetségbe olvadva vesz részt a választáson. Vasile Blaga, a PDL elnöke egy Temes megyei választókerületben indul jelöltként, Mihai Razvan Ungureanu volt román miniszterelnök pedig Arad megyében. Szintén Arad megyében száll versenybe az ARD egy másik vezetője, Mihail Neamtu. Elena Udrea volt regionális fejlesztési miniszter pedig a kelet-romániai Neamt megyét választotta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: