2020-01-24 09:01:50• hírek • Szatmár.ro

Vidám szombattal folytatódik a Magyar Kultúra Hete

január 25

Itt szem nem marad szárazon, garantálják a szervezők. Két nagyszerű előadást láthatnak majd az érdeklődők szombaton a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában, a Magyar Kultúra Hete alkalmából.

Előbb, 17.00 órától Méhes Katalin, Poór Lili-díjas színművésznő Ádám és Éva című, tréfás, népi történetekből és népdalokból összeállított előadását lehet megtekinteni, majd 19.00 órától a budapesti L’art pour l’art Társulat, Mintha elvágtál vol című önálló estjével varázsolja felejthetetlenné a nézők estéjét.
 

Az előadásokról:
 

Ádám és Éva – Méhes Katalin színművésznő előadása – Tréfás népi történetek és népdalok. Válogatás a népi kedélyvilág megtartó erejű gyöngyszemeiből. Szerkesztette és előadja : Méhes Kati, Poór Lili-díjas színművésznő

”Annak, hogy az örökérvényű népi kultúrához nyúltam (Tóth-Páll Miklós kollégám biztatására), személyes indíttatása van. Gyermekkorom egy részét egy világtól eldugott szilágysági kis faluban töltöttem, ahol azok a népi hagyományok, melyeket ma ápolgatunk, a mindennapok tartozékai voltak.

Később több tájegységet megismertem és azt tapasztaltam, hogy a magyar lélek egyformán mozdul Szatmárban, Szilágyban, Felvidéken vagy Székelyföldön: hogy a nehézségeken az egyszerű népi bölcsesség, a logikus paraszti gondolkodás, az életszeretet és a humor lendít tovább!
Hat-hét éves gyerekként nagy hatással voltak rám azok a közösségben végzett munkák, ahol meséket, történeteket, népdalokat, balladákat lehetett hallani. A történetek tragikusak, de főleg tréfásak, vagy pajzánok, de mindig tanulságosak voltak.

Bennem leginkább a fonóházak hangulata maradt meg, ezt szeretném a műsorral megidézni.

Az akkor hallott történetekre már nem emlékszem, de néprajzosok által összegyűjtött, több kötetnyi anyagból válogattam. Nagyrészt székely és palóc adomák hangzanak el, tréfás népdalokkal színesítve.
Én humorkedvelő ember vagyok és hiszem, hogy a jókedv mindenkor és mindenütt a problémák ellensúlyozására szolgál és manapság sem hiábavaló megmártózni néha egy kis vidámságban.

Idézem Vöő Gabriellát, kiváló néprajzkutatónkat: „A történetek hátterében a paraszti világ áll. Bennük örök emberi tulajdonságokra ismerünk, fogyatékosságaikat, életük fonákságait őszintén mutatják meg, gyengeségeiket nyíltan leplezik le… A népi tréfáknak mind szerkezet, mind funkció szempontból a vicc a legközelebbi rokona, s ahhoz hasonlóan elsődleges célja a pillanat felderítése egy szellemes poénnel, találó mondással. De a nevetést követő belegondolás mindig mélyebbre viszi a gondolkodást, mikor önmagunknak megmagyarázzuk a poént,olyan hogyanokra és miértekre keressük a választ, amelyek másként fel sem vetődtek volna tudatunkban… A legtöbb népi anekdota a szellemes, találó válaszok humorával nevettet meg. Ezek a rövid, komikus tárgyú történetek nevettető, szórakoztató, nevelő-példázó, normatív jellegűek, gondolkodást szabályozóak, magatartásformálóak és egyéniségalakítóak”.

A jegyek a színház jegypénztárában kaphatóak, 25 lejért.


L’art pour l’art Társulat, Mintha elvágtál vol

A L'art pour l'art Társulat legújabb önálló színházi estje, amelyben egy időutazás részesei lehetnek a kedves nézők. A Társulat egy tudományos kísérlet keretében a múltbeli nagysikerű jeleneteit ötvözte a jövőbeli műsorszámaival és mindezt a jelenben adják elő a közönség legnagyobb örömére. A kísérlet sikerére garancia többek között Anti bácsi, Besenyő Pista bácsi, Margit és Zigóta, hogy Naftalin Ernőt, Kemenesfalvi bácsit és a többi jól ismert szereplőt ne is említsük.

Írták és előadják: Szászi Móni, Dolák-Saly Róbert, Laár András és Pethő Zsolt.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: