2018-10-19 06:46:38• hírek • Nagy Tímea

Vidám gyermeksereg Hajós Erika mesekönyvének bemutatóján

Csütörtök délben vidám gyermekzsivaj töltötte be a Szatmár Megyei Könyvtár multimédia termét. Hajós Erika írónő mesekönyvének interaktív bemutatójára a Református Gimnázium előkészítő osztályosai is ellátogattak Pándi Beáta tanító néni kíséretében.

Az eseményt a könyvtár igazgatónője, Paula Horotan nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy nagyon örül ennek a rendhagyó könyvbemutatónak, főképp azért, mert az eseményre nagy számú közönség gyűlt össze. Ez is megmutatja, hogy a könyvtáraknak igen is helye van az oktatásban és a nevelésben. "A könyvtár egyesíti az embereket, anyanyelvtől függetlenül" - ezzel a gondolattal zárult a köszöntő.

 

 

Ezt követően Veres Erzsébet üdvözölte a közönséget és bemutatta az irónőt és munkásságát.

 

A népes gyermekhad várakozásteljes csicsergése hamar mély, figyelemteljes csenddé halkult, amikor Hajós Erika belefogott a rózsaszín sárkányról, a mindent tudó porcicáról és mamájánál nyaraló Liziről szóló történetbe.

 

A bemutató rendhagyó jellege abban rejlett, hogy nem sima, egyhangú felolvasásra került sor, hanem valami egészen másra. A gyermekek bevonásával igazi interaktív előadássá, mese-varázslássá vált az esemény. Az apróságok egyre növekvő lelkesedéssel reagáltak Hajós Erika kérdéseire. A történet folyamán a kicsik a képzelőerejük segítségével élték bele magukat a mesébe. Ehhez a szerző színes és hangos kellékekkel nyújtott számukra segítséget.

 

 

A mese erdeje, a gyermeki képzelet teremtő erejével, egyszerre megtelt élettel. Patakot és vízesést, tigrist és medvét, virágokat, varázsmadarakat, poros sünit és egy könyvtárat álmodtak az előkészítő osztályosok a pagonyba. A könyvtárról és mesebeli lakóiról már Hajós Erika szőtte tovább a szálat, persze ebben is segítségére voltak a kis bűvészek.

 

Az írónő szerint mindenki tud varázsolni, de főképp a gyermekek. A varázslathoz csak a meselátó szemekre és a mesehalló fülekre van szükség, de azért egy csepp nyitottság és egy csipetnyi képzelőerő sem árthat!

 

A gyermekek lelkesedése és a részvételi vágya, nomeg a meglehetősen színes fantáziavilága tanúbizonyságul szolgál arra, hogy a nyomtatott könyveknek és a könyvtárnak milyen nagy szerepe lehet a csemeték oktatásában, nevelésében és fejlesztésében egyaránt.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: