2015-07-28 23:04:00• hírek • MTI

Victor Ponta nem akar újabb miniszterelnöki mandátumot

Victor Ponta nem akar újabb miniszterelnöki mandátumra pályázni 2016 őszén - jelentette kedden a Mediafax hírügynökség a román szociáldemokrata politikusnak egy televíziós interjúban elhangzott kijelentését idézve.

Ponta úgy vélekedett, hogy öt év jelentős időszak a kormány élén, ez alatt sok "jó dolgot tehet", de - mint utalt rá - nem szeretné, ha azzal vádolnák, hogy intézkedései választási célokat szolgálnak.

Riporteri kérdésre válaszolva Ponta hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem akar már kormányfő lenni, de a jövő évi választásokat illetően azt tartja fontosnak, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) a jelenlegi koalíciós partnerekkel - a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) és a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR) - együtt a választások után ismét többséget alkothasson a parlamentben. Ponta szerint nem kétséges, hogy vannak olyan kollégái a koalícióban, akik alkalmasak a kormány irányítására.

Victor Ponta júliusban már visszalépett a PSD elnöki tisztségéből, hogy "ne rontsa pártja megítélését", miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene. A politikai elemzők szerint pártján belül is megingott Ponta támogatottsága: ezt jelezte az, hogy múlt héten nem az általa javasolt jelöltet, hanem Liviu Dragnea volt ügyvezető elnököt választották a PSD ideiglenes elnökévé.

A korrupció-gyanúba keveredett román miniszterelnököt a jobbközép ellenzék éléről államfővé választott Klaus Iohannis államfő lemondásra szólította fel, de Ponta egyértelművé tette: ki akarja tölteni miniszterelnöki mandátumát. Az ellenzék szerint nem az a kérdés, hogy kap-e Ponta újabb miniszterelnöki mandátumot a jövő év végén, hanem az, hogy megmaradhat-e addig tisztségében.

Victor Ponta 2012 tavaszán alakított először kormányt, amikor az addigi jobbközép kormány megbukott egy bizalmi szavazáson. 2012 decemberében,  választási győzelme után újabb kormányalakítási megbízást kapott. Romániában 2016 végén rendeznek ismét parlamenti választásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: