2014-05-30 10:24:29• hírek • MTI

Ponta nem utasítja el, hogy államfőjelölt legyen

Victor Ponta miniszterelnök nem utasítja el azt a lehetőséget, hogy ő legyen az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje az év végi elnökválasztáson - derült ki csütörtökön a kormányfő nyilatkozatából.

Ponta részt vett pártja vezetőségének a vasárnapi európai parlamenti választásokat kiértékelő tanácskozásán. Elmondta, elsősorban azt szeretné, hogy végigvigye 2016-ig a miniszterelnöki mandátumát, de fontosnak nevezte azt is, hogy a PSD nyerje meg a novemberi elnökválasztást. Mint mondta, ha neki kell indulnia jelöltként, akkor jókedvvel és nagy reménnyel teszi meg.

A PSD csütörtökön elhatározta, hogy a szeptember eleji kongresszusán nevezi meg hivatalosan államfőjelöltjét.

Romániai elemzők szinte biztosra veszik, hogy a kormánykoalíció fő erejét képező PSD a párt elnökét, azaz Pontát fogja küzdelembe vetni a novemberi megmérettetésen.

A jelölt megnevezését azért sem siették el, mert Ponta eddig többnyire elutasítóan beszélt erről a lehetőségről. A mostani nyilatkozatában először fogalmazta meg egyértelműen, hogy amennyiben szükséges lesz, elvállalja az elnökjelöltséget. Érvelése szerint az elmúlt években megtanulta: amennyiben olyan államelnök van a kormányfő mellett, aki ez utóbbi munkáját folyamatosan megnehezíti, akkor a miniszterelnöknek nagyon nehéz jól teljesítenie.

"Ha nem lesz olyan államelnökünk, aki segítsen bennünket, akkor nehéz lesz jól kormányozni" - mondta Ponta. Hozzátette: 2016-ban sokkal könnyebb lesz a PSD-nek megnyerni a helyhatósági és a parlamenti választásokat, ha olyan államelnöke lesz Romániának 2014 után, aki segíti a kormány munkáját.

A jobboldali Traian Basescu jelenlegi államelnöknek számos vitája volt Pontával 2012 óta, amikor a baloldali kormányfő hatalomra került. A liberálisok néhány héttel ez előttig még a kormánykoalícióban foglaltak helyet, de a belső viták, elsősorban Crin Antonescu liberális pártvezér és a miniszterelnök közötti személyes ellentétek miatt a PNL kivonult a kormányból. Eközben a két politikai tábor - a szociáldemokraták vezette koalíció és a jobbközép térfél ádáz küzdelmet folytatott egymással a liberálisok "becserkészéséért".

Úgy tűnik, ez a jobboldalnak sikerült. A vasárnapi EP-választás után ugyanis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a jobboldal meghatározó erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) elhatározta, hogy közös jelöltet állít az év végi elnökválasztásra, de még nem döntötték el, ki lesz az. A jobboldali és baloldali pártok szavazótábora alapján kiegyensúlyozott elnökválasztásra számítanak a romániai elemzők, akik szerint a 41 éves Ponta attól tart, hogy egy esetleges vereség az elnökválasztáson véget vethet politikai pályafutásának.

A PSD magabiztosan nyerte meg a vasárnapi EP-választást a szavazatok 37,6 százalékával. A PSD elvesztette a két legutóbbi elnökválasztást 2004-ben és 2009-ben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: