2014-11-05 10:22:13• hírek • MTI

Victor Ponta három miniszterelnök-jelöltet nevezett meg

Három személyt nevezett meg - köztük Calin Popescu Tariceanut - lehetséges miniszterelnök-jelöltként Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő arra az esetre, ha november 16-án megnyeri az elnökválasztás második fordulóját.

Ponta a román kormánykoalíciót alkotó pártokkal folytatott megbeszélést. A tanácskozást követően elmondta, arról tájékoztatta koalíciós partnereit: amennyiben megnyeri az elnökválasztást, három személlyel számol lehetséges miniszterelnök-jelöltként.

Ponta első jelöltként Calin Popescu Tariceanut, a szenátus házelnökét nevezte meg. Amennyiben technokrata kormányfőre lesz szüksége Romániának, a román központi bank kormányzó-helyettese, Florin Georgescu jöhet szóba. Ponta harmadikként George Maiort, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatóját említette.

Ponta hangsúlyozta, hogy Georgescu abban az esetben kerülhet a kormány élére, ha időközben gazdasági nehézségek merülnek fel, és egy technokrata kormányfő személye nagyobb biztosítékot jelent ezek áthidalására. Maior akkor válhat esélyessé - tette hozzá -, ha "stratégiai biztonsági veszélyek" merülnek fel, de nem fejtette ki konkrétabban, milyen veszélyekre gondol.

Az is kiderült, hogy Pontát a második fordulóban a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) mellett a román Külföldi Hírszerző Szolgálat nemrég lemondott igazgatója, Teodor Melescanu is támogatja, aki a vasárnapi választás első fordulójában a voksok 1,1 százalékát gyűjtötte össze. Ponta az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsadói tisztségét ígérte Melescanunak.

Ponta nem rejtette véka alá, hogy a három jelölt közül a legesélyesebb Tariceanu, aki 2004 és 2008 között már volt miniszterelnök. Azóta kilépett a jelenleg ellenzéki Nemzeti Liberális Pártból (PNL) - amely most Klaus Johannist támogatja Ponta ellenében az elnökválasztás második fordulójában -, és új liberális politikai erőt alapított. Ponta közölte, hogy mától formálisan Tariceanu pártja, a Liberális Reform Párt (PLR) is a kormánykoalíció részét képezi.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a találkozó után elmondta: kellemes tapasztalatuk van Tariceanuval, akivel négy évig együtt kormányoztak. Hangsúlyozta, az RMDSZ csütörtökön dönt, hogy milyen álláspontra helyezkedik az elnökválasztás második fordulójával kapcsolatban. Újságírói kérdésre kijelentette: "nem érdekli", hogy a PRM Pontát támogatja, ugyanis a nacionalista párt nem a Szociáldemokrata Párttal (PSD) írt alá megállapodást - hanem a PSD egyik kisebbik partnerével, a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR). Vagyis az RMDSZ nem tulajdonít ennek jelentőséget, mert nem a koalícióról van szó, és a PRM nem parlamenti párt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem változott a véleménye a szélsőségesen nacionalista politikai erőről és annak elnökéről, Corneliu Vadim Tudorról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: