2010-02-21 10:07:46• hírek • MTI

Victor Ponta a PSD új elnöke

Bukarestben vasárnapra virradóra ért véget a PSD tisztújító kongresszusa.

A 38 éves politikusnak sikerült legyőznie ellenjelöltjét, a pártelnöki tisztségét eddig betöltő Mircea Geoanát, aki tavaly decemberben az államfőválasztásokat is elvesztette a Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltjével, Traian Basescuval szemben. A maratoni hosszúságú, tizenhét órán át zajló kongresszus bővelkedett fordulatokban, menet közben ugyanis a korábban versenybe szállt jelöltek közül többen is visszaléptek, így a végén már csak Geoana és Ponta maradt a ringben. A hat órán keresztül tartó szavazás eredményeként Ponta 856 vokssal győzött, Geoanának 781 szavazatot sikerült összegyűjtenie.

A jogász végzettségű Ponta korábban ügyészként dolgozott, a politika színpadára egy évtizeddel ezelőtt lépett, miután Adrian Nastase volt pártelnök és miniszterelnök "felfedezte" őt.

A végeredmény korántsem volt "lezsírozva", az utolsó pillanatig sem lehetett tudni, ki lesz a befutó. A korábbi napokban a román párton belül még arról folyt a vita, hogy az elnökjelöltek egyénileg vagy "csoportosan", azaz a többi vezetői tisztségre pályázókkal együtt induljanak. Ez utóbbi azt jelentette volna, hogy az új elnök saját csapatával együtt kaparintotta volna meg az összes vezetői posztot, beleértve a főtitkári és a 15 alelnöki tisztséget is. Ezt a formulát azonban utólag elvetették, többen ugyanis antidemokratikusnak tartották volna, hogy a győztes "mindent visz", és a párt irányítását egy adott érdekcsoport veszi így a kezébe. A párt főtitkárának posztján újraválasztották Liviu Dragneát.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: