2014-05-06 09:50:13• hírek • MTI

Victor Ponta: Basescu ne avatkozzon bele a kampányba!

A kormány az alkotmánybíróságnál tesz panaszt Traian Basescu ellen annak reményében, hogy a taláros testület megállapítja, az államfőnek nincs joga beavatkozni az európai parlamenti (EP-) és időközi parlamenti választási kampányba bizonyos jelöltek oldalán - jelentette be hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.

Nagy visszhangot keltett a hét végén, hogy Traian Basescu államfőről olyan fotók jelentek meg egy közösségi portálon, amelyeken a védnökségével újonnan alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) választási pólóját viseli és a párt tisztségviselőivel együtt mutatkozik. Az elnök erről úgy nyilatkozott: neki is szabad voksolni és a maga részéről a PMP-re adja szavazatát. Hozzátette: ha nem kérdezték volna, nem beszélt volna erről, egyébként pedig olyan ruhát vehet fel, amilyet akar.

A szociáldemokrata miniszterelnök a kormány alkotmánybírósági beadványa ügyében kifejtette: az elnöknek joga van szavazni, de nem vehet részt a kampányban, miként a bírák, ügyészek, magas rangú állami tisztviselők, tanárok, katonák sem tehetik, mert azonnal elveszítenék állásukat.

Ponta nem adott egyértelmű választ arra az újságírói kérdésre, hogy amennyiben a taláros testület alkotmánysértőnek minősíti Basescu gesztusát, ismét felfüggesztik-e tisztségéből, csak annyit mondott: az alkotmánybíróság határozatai kötelező érvényűek, és azokat az államfőnek is be kell tartani.

Korábban Titus Corlatean szociáldemokrata külügyminiszter is éles támadást intézett Basescu ellen, amiért a jobboldali államfő a néppártiak oldalán avatkozott be az EP-kampányba, a szocialisták által európai bizottsági elnöknek jelölt Martin Schulz Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalását bírálva.

A hatályos alaptörvény szerint Románia elnöke képviseli a román államot és szavatolja az ország nemzeti függetlenségét, egységét és területi épségét. Az elnök őrködik az alkotmány betartása és a közintézmények megfelelő működése felett, és ennek érdekében közvetítő szerepe van a hatalmi ágak, valamint az állam és a társadalom között.

Romániában május 25-én rendezik az EP-választást, ezzel egy időben pedig hat megüresedett választókerületben időközi parlamenti voksolást is tartanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: