2011-06-29 10:46:11• hírek • Varga János/MTI Press

Vezető nélküli autók Las Vegas utcáin?

Nevada sok szempontból különleges állama az Egyesült Államoknak, elég csak a Las Vegas-i kaszinóépítészet "változatos" stílusjegyeire vagy a villámgyors házasságkötés iparágára gondolni. Most mindehhez újabb extravagáns jellemző kapcsolódhat. Ha a Google csendes lobbitevékenysége eredményesnek bizonyul a megfelelő jogi szabályozás előmozdítására, Nevada útjain megjelenhetnek a forgalomban a vezető nélkül közlekedő járművek. És igen! Egy másik, javasolt jogszabály értelemszerűen felmentést ad a volán mögött ülők számára az sms-küldés tilalma alól is...

A két törvényjavaslat, amelyet viszonylag gyér érdeklődés kísért a nevadai főváros határain túl, alig egy évvel azután készült el, hogy a kereső cég kijelentette: olyan járműveket sikerült kialakítania, amelyek biztonságos közlekedésre képesek emberi beavatkozás nélkül is. Tavaly egy újságíró kérdésére válaszul számoltak be a Google képviselői először arról az akkor még titkos kutatási és fejlesztési programról, amelynek keretében a tesztutak során speciálisan átalakított hibrid járműveik több mint 140 000 mérföldet (mintegy 225 ezer kilométert) tettek meg a kaliforniai utakon, beleértve a Los Angeles és San Francisco közötti autópályát is.

Ebből több mint 1000 mérföld volt az a távolság, amelyen teljesen önállóan haladtak az autók. A cég egyik mérnöke pedig napi ingázásai során (oda-vissza 100 mérföldön) tesztelte néhány autó autonóm jellemzőit a Berkeleyben lévő lakása és a Google Mountain View-i főhadiszállása között.


Google autó - egyedül is elboldogul


Akkoriban a Google apró jelzéseiből arra lehetett következtetni, hogy létezik egyfajta kereskedelmi szándéka is. Nemrégiben megerősítette, hogy valóban lobbizott a megfelelő jogszabályok megszületése érdekében, de a vállalat vezetői azt nem árulták el, miért éppen Nevadát választották a robotautók közúti debütálásának színteréül. A Google David Goldwatert, egy Las Vegas-i illetőségű lobbistát kérte fel a két törvénytervezet ajánlására: a jogalkotók várhatóan mostanában bocsátják szavazásra ezeket. Az egyik tervezet az elektromos járművekre vonatkozó jogszabályt módosítaná az önjáró autók engedélyezésével, a másik pedig a rövid szöveges üzenetek vezetés közbeni írásának tilalmát oldaná fel.
Április 7-én az állam közgyűlése előtt tartott meghallgatáson David Goldwater egyebek között azzal érvelt, hogy az automatikus technológia biztonságosabb az emberi gépjárművezetésnél, általa még jobban érvényesül az üzemanyag-takarékosság.

Kényes kérdések


Jóllehet a mesterséges intelligenciára épülő különböző biztonsági rendszerek gyorsan utat találnak a mai autókba, a teljesen automata rendszerek kényes kérdéseket vetnek fel a biztonsággal és a felelősséggel kapcsolatban.
A politikai döntéshozók és a szabályozó hatóságok egyaránt figyelmeztetnek arra, hogy a technika ma már olyan gyors ütemben fejlődik, hogy ezt a meglévő jogszabályok aligha tudják követni - közülük némelyik akkor íródott, amikor még a lovas kocsi volt a meghatározó közlekedési eszköz. Érvelésük szerint mindenképpen új jogszabályokra lesz tehát szükség, ha elérkezik a vezető nélkül közlekedő járművek ideje.

Elemzők szerint Nevada az első olyan állam, amelyik fontolóra veszi azoknak az új generációs járműveknek a kereskedelmi bevezetését, amelyek önálló parkolásra képesek, automatikus szállításokat hajtanak végre, vagy akár vezető nélküli taxiként közlekednek a Las Vegas-i kaszinók legendás főutcáján, a Stripen. A Google hat darab automata Toyota Priusból és egy Audi TT-ből álló flottája könnyen felismerhető a tetőhöz erősített különleges lézeres távolságmérőkről: emellett különböző radarok és érzékelő kamerák, illetve számítástechnikai berendezések hivatottak biztosítani a vezető nélküli közlekedés feltételeit.

A tesztprogram során minden egyes jármű működését a "vezető" mellett egy másik Google-alkalmazott is felügyelte, az anyósülésről figyelve a műszerek visszajelzéseit. Az emberi ellenőrzés biztosításával a cég kivédte a gondatlan - illetve ebben az esetben vezető nélküli - gépjárművezetéssel szembeni jogi támadások lehetőségét.

Kiépülő hídfőállások


A projektet irányító mesterségesintelligencia-kutató Sebastian Thrun szerint a robotizált járművek növelnék az energiahatékonyságot, miközben csökkenne a halálesetek és a sérülések száma a közutakon. Felhívást intézett a közös gépkocsihasználat rendszerének kidolgozására is, szerinte ugyanis megfelelő szervezéssel a felére lehetne csökkenteni az Egyesült Államok útjain közlekedő autók számát. A Scientific American nemrégiben a Google becsléseire hivatkozva arról írt, hogy a világon évente egymillió életet lehetne megmenteni a világon a vezető nélküli autók forgalomba bocsátásával.
Az Egyesült Államok Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) 2008-as adatai szerint csupán az Egyesült Államokban 5 800 000 közlekedési baleset történt. A halálesetek száma 34 000 volt, 1,6 millióan szenvedtek valamilyen fokú sérüléseket, és 4,2 millió esetben keletkezett anyagi kár.


Google autó az autópályás forgalomban
Google autó az autópályás forgalomban


Az NHTSA szerint ezek a számok csökkenő irányzatot mutatnak - legalább részben igazolva, hogy egyre biztonságosabbak a közlekedő járművek -, de egyértelműen látszik az is, hogy a vezető nélküli, automata járművek forgalomba állítása tovább mérsékelhetné mind a halálesetek és sérülések számát, mind pedig az anyagi károkat.

Érdekes kérdés ugyanakkor - olvasható az íráshoz fűzött egyik kommentárban -, hogy milyen általános megítélés kísérné a - mondjuk - fele akkora számban regisztrált, de az automata járművek hibáiból bekövetkező baleseteket. Vélhetően a lanyhuló statisztika ellenére nagyfokú bizalmatlanság érvényesülne a járművek közlekedésének engedélyezésével szemben.
A Google - és mellette többek között az Oracle - vezető nélküli járművek kifejlesztésére és forgalomba állítására vonatkozó ambiciózus törekvései ugyanakkor akár egy új gépjárműipari komplexum kiépülését is eredményezhetik. Mindenesetre a General Motors, a Mercedes, a Toyota és a Volkswagen már elkezdte kiépíteni hídfőállásait a régióban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: