2011-12-06 12:38:21• hírek • Kocsis Zoltán

Százezer megtett kilométert tagadott le az autókereskedő

Ki kell fizetnie a vásár ellenértékét annak a szatmárnémeti használtautó-kereskedőnek, aki „elfelejtette" tájékoztatni vásárlóját az eladott autó valós technikai állapotáról. A Fogyasztóvédelmi Hatóság keddi sajtótájékoztatóján Valentin Breban beszámolt az egyik utazási iroda turpisságáról, valamint a tematikus ellenőrzésekről is.

Egy marosvásárhelyi személy 35.000 lej fejében vásárolt egy Hyundai Tucson városi terepjárót az egyik szatmárnémeti használtautó-kereskedőtől. Útban hazafelé azonban kiderült, hogy 90km/h-ás sebesség fölött az autó elveszítette stabilitását, a kormánykerék verni kezdett. A férfi panaszt tett a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, akik az ellenőrzések során kiderítették, hogy a nevezett gépkocsi eddig összesen 161.000 kilométert tett meg és nem 66.000-et, mint amennyit a műszerfal mutatott.

A fogyasztóvédők ötezer lejre büntették a kereskedőt és arra kötelezték, hogy fizesse vissza az vásár ellenértékét és vegye vissza az autót, amennyiben a tulaj ezt igényeli.

Szintén lakossági bejelentést követően jártak el egy turisztikai ügynökséggel szemben. Egy személy 375 lej értékben vásárolt egy repülőjegyet Londonban, de végül személyes okok miatt nem tudott elutazni. Az iroda nem volt hajlandó visszafizetni a jegy árát, pedig az Európai Bizottság 2004-es rendelete kötelezi erre. A Hatóság ezer lejes büntetést szabott ki és visszatérítette a jegy árát is.

Breban beszámolt arról is, hogy kollégái az elmúlt két héten összesen 25, játékokat forgalmazó kereskedelmi egységet ellenőriztek Szatmárnémetiben, Szaniszlón, Batizon, Szatmárhegyen és Mezőpetriben. Összesen 15 esetben figyelmeztették a cégeket és tíz bírságot róttak ki 52.000 lej értékben. A legtöbb esetben hiányzott a használati utasítás, esetleg nem volt feltüntetve, hogy milyen korosztálynak szánták a játékokat, de a hiányosságok között szerepelt a csomagolás és az utasítások román nyelvű fordításainak hiánya is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: