2019-09-17 12:38:26• hírek • Bede Emőke

Vezetés közben is nyomogatod a telefont? Ezentúl drága mulatság lesz!

Október 12-től életbe lép az az augusztusban elfogadott KRESZ-módosítás, mely szigurúan tiltja az autóvezetés közbeni mobilozást – tájékoztatta híroldalunkat a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség.

Romániában eddig csak a fülhallgató vagy kihangosító nélküli mobilozást büntették, méghozzá közel sem olyan kemény kézzel, mint amilyennel a módosítás életbe lépése után. Az augusztus 12-én elfogadott kormányhatározatnak megfelelően ezentúl a mozgásban levő járművet vezető sofőrnek ezentúl szigorúan tilos lesz a mobiltelefon – vagy bármilyen más, szöveg, fotó- vagy videókészítésre, illetve ezek visszajátszására alkalmas eszköz – kézben tartása és használata. A korlátozás nem csak a személyautók vezetőire vonatkozik, de a mezőgazdasági és erdészeti munkagépek, valamint a villamosok kormányánál ülőkre is. Az előírás be nem tartása kihágásnak minősül, melyet 870 és 1160 lej helyszíni bírsággal és 4 büntetőponttal fognak szankcionálni. De azok se lélegezzenek fel, akik olyan járművekkel közlekednek, melyek vezetése nem indokol jogosítványt. Magyarán szólva a kerékpárosoknak vagy rollerezőknek sem javasolt a mobilozás, ellenkező esetben ugyanis ők is büntetéssel térhetnek haza.

 

A hatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben az okostelefon vagy más hasonló készülék használata más kihágással is társul, az elkövetőnek 30 napra felfüggesztik a jogosítványát.

 

A román belügyminisztérium azt követően indított országos kampányt az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen, hogy tavaly májusban kilenc halálos áldozatot követelő balesetet okozott Magyarországon egy külföldről hazatérő romániai szeonmunkásokat szállító, Facebook-közvetítéssel elfoglalt figyelmetlen sofőr. A szaktárca közösségi oldalán ezzel párhuzamosan arra kérték a tömegközlekedési eszközökön utazókat, hogy szóljanak rá az autóbuszok, trolibuszok, villamosok vagy taxik vezetőire, ha azt látják, vezetés közben használják a telefonjukat - adta hírül korábban az MTI.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: