2011-07-21 14:49:00• hírek • M. T. R.

Vezetékes vize van Érendrédnek

Igencsak sokan gyűltek össze csütörtök déltájt az érendrédi határ szélére. Az utóbbi hetek kánikulájához képest kellemes szellős időjárás fogadta az ünneplőket. Merthogy azért vonult ki a sokaság a libalegelőre, hogy az utóbbi évtizedek első jelentős beruházásának átadását szemlélje meg. Ivóvízhálózata lett ugyanis a Nagykárolytól délnyugatra lévő községnek: 150 méteres mélységű kútból tör elő az éltető víz, s azt egy 25 kilométeres hosszúságú vezetékrendszer juttatja el a lakossághoz.

Kevesebb mint két hónap alatt kétszáznál is többen csatlakoztak az egyebek mellett egészségügyileg is ellenőrzött vezetékes víz hálózatára. Amire amúgy harmincnyolc tűz- és 25 darab utcai vízvezetéki csapot szereltek fel. Mindennek az összköltségvetése egészen pontosan 3 247 977,22 lej. Nagyrészt a vidékfejlesztési minisztériumtól pályázta ezt a munkáltató. A kivitelező a Dominium Kft.

Az ünnepség első mozzanataként Csehi Árpád Szabolcs, a megyei önkormányzat elnöke és a helyi polgármester, Papp Tibor átvágta a községközponton kívül Érdengelegnek és Irinynek is vezetékes vizet eljuttató hálózat telephelye elé helyezett avatószalagot. Az elöljáró szólt ezután arról, hogy gyakorlatilag 1989 és 2004 között nem volt semmiféle beruházás a községben. Aztán 2006-ban kezdődött el több kisebb projekt között a vezetékes vízhálózat kiépítése. Hogy ez lehetséges volt, nagyon sokat köszönhet a község a megyei tanácsnak - mondott hálát plénum előtt is a polgármester.

A telephely megáldása következett. Előbb a görög keleti felekezet pópái és kántorai kérték a Teremtő áldását a vezetékes vízre. Igencsak hosszasan tették ezt: méghozzá az ortodox egyház vízszentelési liturgiájának bő félórás rítusa szerint. Ezt a református áldás követte - immár rövidebben, lényegre törőbben.




Csehi Árpád Szabolcs megyei önkormányzati vezető gratulált a beruházáshoz a helyieknek, s szólt arról is, hogy jövő nyáron még nagyobb volumenű, akár két millió eurónál is nagyobb beruházás kezdődhet a községben.

Az ünnepi szavakat még a telephelyen amolyan állófogadás követte: a sokaság kalács és üdítő mellett üdvözölhette a megyei notabilitásokat. Majd a községháza, ahol egyébként 1848 előtt Petőfi Sándor néha hetekig vendégeskedett Báró Luzsénszky vendégeként, és ahol az erdélyi táborba való vonulásában honvédeket is toborzott, tanácstermében, a könyvtár feletti, az emeleten lévő helyiségben példát mutattak a helyiek vendéglátásból: igencsak ízletes falatokkal mondtak köszönetet az eddigi és a jövőbeli támogatásért.


Vezetékes vize van Érendrédnek
A plénum előtt is, és egy kézfogás révén is köszönetet mondott az elöljáró

Vezetékes vize van Érendrédnek
Két évtizede gyakorlatilag semmit nem fektetett az állam Érendréd községre

Vezetékes vize van Érendrédnek
Sokan gyűltek össze a nagy eseményre

a
A pópák a telephely minden elemét megáldották

Vezetékes vize van Érendrédnek
Még a vízgyűjtőbe is felmásztak

Vezetékes vize van Érendrédnek
Így néz ki belülről egy szivattyúház

Vezetékes vize van Érendrédnek
Ez pedig a másik oldala...

Vezetékes vize van Érendrédnek
Az avatóünnepség végén mindenkinek mindenkihez volt egy-egy jó szava

Vezetékes vize van Érendrédnek
A szeretetvendégségen pedig mindenki elébe jó falatokat tettek a helyiek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: