2011-04-28 17:05:10• hírek • Szatmar.ro

A vízhálózat bővítésével volt gond

A rendes havi tanácsülését tartotta a Szatmárnémeti Városi Tanácsa csütörtök délután: a városatyák a harminchárom tervezetből 29-et fogadtak el, nagy részüket egyhangú szavazással. A legnagyobb vitát a közmű hálózat bővítése valamint annak minősége váltotta ki.

Az ülésen egy híján valamennyi tanácsos tiszteletét tette, így az intézmény döntésképessé hirdetése után a városatyák sorra vették a határozati pontokat. Amelyeknek egyhangú megszavazása zökkenőmentesen haladt, amíg a város valamint néhány, a településnek alárendelt vállalat (Apaserv, Transurban) költségvetéséről volt szó. Szintén egyhangú döntés született arról, hogy az Amaci úton létrejöhet egy új, magánkézben lévő temető, kápolnával, ravatalozóval, parkolóval. Az ellen sem volt senkinek ellenvetése, hogy a város egy 1500 négyzetméteres ingatlan adományozzon a református egyház szigetlankai parókiájának.

Az első ellenvetés akkor hangzott el, amikor a jelenlevőknek arról kellett szavazniuk, hogy a város elcserélje-e a Delavrancea utca 20 szám alatt található, 259.000 lejre felbecsült ingatlanját a Caritas Lucian Blaga 19/A alatt található, 260.000 lejre felértékelt ingatlanjával. A jogi bizottság ekkor felhívta a figyelmet, hogy utóbbi ingatlan nincs telekkönyvezve, így javaslatára ezt a pontot elhalasztották.

Parázsabb vita a közmű hálózat bővítése és fejlesztése körül alakult ki, amikor is az urbanisztikai bizottság tagjaiként Nits János hangot adott véleményének, mely szerint az Apaserv több esetben is feltűnően olcsón vállalta a munkálatok kivitelezését. A tanácsos kifogásolhatónak nevezte a vízműhálózat fejlesztésekor eddig tapasztalt munkálatok minőségét, külön kiemelve az újraaszfaltozás színvonalát. Leitner János, az Apaserv igazgatója a felvetésre reagálva elmondta: azért tudnak a piaci ár alá menni, mert közszolgálati vállalat lévén nem dolgoznak profitra. „Ami az aszfaltozást illeti, mi csak megkötjük a szerződést a kivitelezővel, ennél többet pedig nem tehetünk", mondta Leitner.


A városi tanács havi gyűlésén 29 pontot fogadtak el
A városi tanács havi gyűlésén 29 pontot fogadtak el


A tanács végül megszavazta az Agricultorilor, a Petuniei, az Ács Alajos, a Poligonului, a Mircea cel Batran, a Transilvania, a Scheffler János és a Victoriei utcákon végrehajtandó fejlesztéseket, mikörzben az urbanisztikai bizottság javaslatára a Livada, a Misinistilor, a Locomotivei, Szőkemocsár, a Dorobantilor utcák esetében a döntést későbbre halasztották, az Apaservnek addig új kivitelezési tervet kell készítenie ezekben az esetekben.

A tanácsülés végén Láng László néhány saját készítésű fényképpel illusztrálta, hogy milyen gyenge minőségű aszfaltozást végeznek a szatmáron tevékenykedő cégek, amire reagálva Ilyés Gyula polgármester kiemelte: ezek a vállalatok saját maguk költségein játszanak a lakosok idegeivel. „Szatmárnémeti városa idén egyetlen banit sem fizetett még ki útjavításért és nem is fog addig, amíg az kivitelezők nem végeznek tisztességes munkát. Ez már egy évek óta húzódó probléma, amely ellen mást nem tehetünk, mint hogy nem fizetünk. Ezek a cégek a saját pénzükön a kénytelen újra és újra kijavítani saját hibáikat", szögezte le a polgármester.


ILyés GYula a városi tanács ülésén
Ilyés Gyula a városi tanács ülésén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: