2010-09-27 13:50:22• hírek • Tóth Klarissz

Félünk az ittas sofőröktől és a sebességmániásoktól

A romániai állampolgárok mindössze 36 százaléka vezet gépjárművet, 97 százalékuk pedig úgy véli, hogy az alkoholt fogyasztó sofőrök jelentik a közúti balesetek első számú előidézőjét - derült ki az Európai Unió tagállamaiban 2010 nyarán végzett kutatásból, melyet a Mobilitáspolitika és Közlekedési Főigazgatóság (MOVE) felkérésére a Gallup közvélemény-kutató cég végzett.

A kutatás az aktuális „közúti közlekedési trendekre" kívánt fényt deríteni. A zavartalan, biztonságos közúti közlekedés buktatóinak és árnyoldalainak feltérképezését célzó kérdőívek eredményeiből kitűnik, hogy az EU polgárainak szemében, az alkohol befolyása alatt vezető autósok jelentik a legnagyobb veszélyt az utakon. Az EU minden tagállamában 1000 személyt kértek fel arra, véleményezzék, hogy a közúti közlekedésben milyen mértékű rizikófaktort jelentenek az ittas sofőrök, a sebességmániások, a biztonsági öv nélkül autózók valamint azok, akik vezetés közben mobiltelefon kihangosító igénybevételével-, vagy a nélkül telefonálnak.

Mint kiderült, Romániában az ország lakosságának mindössze 36 százaléka vezet rendszeresen valamilyen gépjárművet, ezzel az utolsó helyen állunk az Európai Unió tagállamai között. A rendszeresen gépjárművet vezetők aránya Bulgáriában 43 százalék, Litvániában 46 százalék, míg az EU-s átlag 69 százalék.

Az alkohol befolyása alatt vezető sofőrök a közúti balesetek első számú előidézői

Míg a gépjárművet vezetők arányának szempontjából az utolsó helyen állunk, az EU többi tagállamához viszonyítva úgy tűnik a romániaiak jóval keménykezűbben bánnának el az ittas vezetőkkel. 97 százalékuk ugyanis úgy véli, hogy ezen tényező számít a közúti baleseteket előidéző első számú rizikófaktornak. A közúti biztonságot veszélyeztető második negatívumként a megkérdezettek 87 százaléka a sebességmániásokat jelölte meg, 74 százalékuk pedig a biztonsági öv mellőzését emelte ki harmadik veszélyes tényezőként. Ami a mobiltelefonok autózás közbeni használatát illeti, a megkérdezettek mindössze 31 százaléka véli úgy, hogy reális veszélyforrást jelent vezetés közben. A felmérésben résztvevő EU-s állampolgárok 82 százaléka azon a véleményen van, hogy a hatóságoknak szigorúbb büntetést kellene kiróniuk azokra, akik alkohol befolyása alatt ülnek volánhoz. Az alkohol befolyása alatt történő vezetéssel szemben a legtoleránsabbaknak az olaszok, a bolgárok és a spanyolok mintegy 90 százaléka bizonyult.


Az alkoholt fogyasztó sofőrök jelentik a közúti balesetek első számú előidézőjét

Az alkoholt fogyasztó sofőrök jelentik a közúti balesetek első számú előidézőjét


A felsoroltakon kívül természetesen még számos olyan tényezőt említhetünk, melyek veszélyt jelentenek a közúti közlekedésben, ilyen többek között a rossz műszaki állapotban lévő autó, ha halmozott rakományú teherautó mögött haladunk, ha a sofőr vezetés közben dohányzik, kátyúk, esős/jeges/csúszós útszakaszok stb.


A biztonságos közlekedést a vezetés közbeni dohányzás is veszélyeztetheti

A biztonságos közlekedést a vezetés közbeni dohányzás is veszélyeztetheti


Az általános tapasztalat mégis az - Romániában különösen - hogy a legtöbb gépjárművezető megvan győződve arról, hogy jól vezet és jól boldogul a közutakon. Az esetek túlnyomó többségében valóban így is van, mégis sokan megfeledkeznek arról a szösszenetnyi részletről, mely szerint nem kizárólag az a jó autós, aki nem követ el hibákat és jól vezet, hanem az, aki képes kivédeni autóstársai esetleges hibáit. A szabálytalanul közlekedő nemcsak saját és utasai életét veszélyezteti, hanem a szabályosan közlekedők biztonságát és életét is.


A megkérdezettek 31 százaléka véli úgy, hogy a mobiltelefon használata reális veszélyforrást jelent vezetés közben

A megkérdezettek 31 százaléka véli úgy, hogy a mobiltelefon használata reális veszélyforrást jelent vezetés közben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: