2011-01-21 09:19:21• hírek • MTI

Vezet, s mintha inna

Aki három órán át vezet autót éjszaka, annak annyira tompulnak érzékei és lassulnak reflexei, mintha szeszesitalt ivott volna - állítják egy brit tanulmány szerzői.

A hollandiai Utrecht Egyetem kutatói megfigyeléseik révén arra jutottak, hogy már kétórányi folyamatos éjszakai vezetés is elfárasztja annyira a sofőrt, mintha alkoholos italt ivott volna. 

A felméréshez 14 alanyt toboroztak, 21-25 életév közöttieket. Felügyelet mellett mindegyiküknek 8 órán át kellett éjjel autót vezetniük, óránként 130 kilométeres sebességet tartaniuk és sávjuk közepén haladniuk. A vezetéseket videóra vették, és ezek elemzésével mutatkozott meg, hogy miként hat a fáradtság az ittassághoz hasonlóan a vezetésre.   

A kutatók azt szorgalmazzák, hogy az országok kormányai maximálják két órában a megállás nélküli éjszakai vezetés időtartamát. A fáradtságot és álmosságot azonban a rendőrség nemigen tudja mérni, vagy legalábbis úgy nem, mint az ittasságot.

Becslések szerint minden ötödik baleset álmosság miatt történik. Az arány ennél magasabb is lehet, mivel nehéz kideríteni, hogy egy-egy balesetben mekkora szerepe volt a fáradtságnak.


Három órás éjszakai vezetés ittassággal ér fel
Három órás éjszakai vezetés ittassággal ér fel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: