2011-03-23 12:49:50• hírek • MTI

Vettel vagy Alonso - ez lehet a kérdés

Vasárnap rendezik meg a 62. Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság első futamát, az Ausztrál Nagydíjat, amely csak a második verseny lett volna a sorban, ám az idénynyitó bahreini GP-t az országban kitört zavargások miatt egy hónapja törölték a naptárból.

Az egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a perzsa-öbölbeli arab királyság F1-es versenyének sorsa, ám az már biztosra vehető, hogy vasárnap - magyar idő szerint reggel nyolc órakor - felvillannak a zöld lámpák az Albert Parkban és a száguldó cirkusz rajongói ismét láthatják kedvenceik november végéig zajló vetélkedősorozatát.

Tavaly nem mindennapi izgalmak közepette fejeződött be a vb: az utolsó, vagyis az Abu-Dzabi Nagydíj előtt még négy pilóta volt esélyes a végső sikerre. Fernando Alonso (Ferrari) vezetett az ausztrál Mark Webber (Red Bull) és a német Sebastian Vettel (Red Bull) előtt, a brit Lewis Hamiltonnak (McLaren) pedig már csak matematikai esélye volt a vb-címre. A négyes küzdelmet végül a szezonzárón hatalmas fölénnyel diadalmaskodó Vettel nyerte meg és - 23 esztendősen és 134 naposan - a Forma-1 történetének legfiatalabb világbajnoka lett.

Az idén - csakúgy mint tavaly - továbbra is öt istálló, a Red Bull, a Ferrari, a McLaren, a Mercedes és a Renault esélyes futamgyőzelemre. A szakértők és a média szinte egyöntetű véleménye: ebben az esztendőben az lesz a kérdés, megvédi-e címét Vettel, vagy Alonso megszerzi harmadik végső diadalát. A téli teszteken, Valenciában, Jerezben és Barcelonában egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Red Bull és a Ferrari kiemelkedik a mezőnyből.


Pillanatkép a 2010-es Ausztál Nagydíjról fotó: grandprix.com.au
Pillanatkép a 2010-es Ausztál Nagydíjról fotó: grandprix.com.au


Az utóbbi hét esztendőben, 2004 óta hat különböző pilóta, a német Michael Schumacher, Alonso, a finn Kimi Ra:ikkönen, a brit Lewis Hamilton és honfitársa Jenson Button, valamint legutóbb Vettel nyert vb-t, s közülük öten - Ra:ikkönnen kivételével - ott lesznek a rajtnál.

Kérdés, hogyan tudnak alkalmazkodni az új Pirelli gumikhoz, mennyire segíti őket a pilótafülkéből állítható hátsó szárnyak megjelenése, illetve a korábban már használt, a mozgási energiát visszanyerő rendszer (KERS) ismételt beépítése.

Az idén négy újonc és egy nagy hiányzó lesz: debütál a mexikói Sergio Perez (Sauber), a venezuelai Pastor Maldonado (Williams), a brit Paul di Resta (Force India) és a belga Jerome d,Ambrosio (Virgin). Nem lehet ott viszont a startnál a lengyel Robert Kubica. A 26 éves pilóta február 6-án, egy olaszországi raliviadalon szenvedett súlyos balesetet, a karját, a lábát és a kézfejét többször meg kellett operálni. Helyét a német Nick Heidfeld vette át a Renault-nál. Visszatérésére még jócskán várni kell.

A Forma-1 2011-es versenynaptára:
március 27.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne
április 10.: Malajziai Nagydíj, Szepang
április 17.: Kínai Nagydíj, Sanghaj
május 8.: Török Nagydíj, Isztambul
május 22.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
május 29.: Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
június 12.: Kanadai Nagydíj, Montreal
június 26.: Európa Nagydíj, Valencia
július 10.: Brit Nagydíj, Silverstone
július 24.: Német Nagydíj, Nürburgring
JÚLIUS 31.: MAGYAR NAGYDÍJ, HUNGARORING
augusztus 28.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
szeptember 11.: Olasz Nagydíj, Monza
szeptember 25.: Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
október 9.: Japán Nagydíj, Szuzuka
október 16.: Koreai Nagydíj, Jeongam
október 30.: Indiai Nagydíj, Jaypee
november 13.: Abu-Dzabi Nagydíj, Yas Marina
november 27.: Brazil Nagydíj, Sao Paulo
A március 13-ra tervezett bahreini GP-t az országban történt zavargások miatt törölték a naptárból, az új időpontot később jelölik ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: