2015-07-26 18:40:32• hírek • samsungsport.hu

Vettel nyert a 30. Magyar Nagydíjon, a Mercedes nagyot bukott

Silverstone után ismét pocsékul rajtolt Hamilton, akit csapattársa mellett a két Ferrari is megelőzött, bár az első kanyarokban a négy versenyző között hatalmas volt a csata. Sebastian Vettel jött el az első helyen, Kimi Räikkönen pedig sokáig harcban volt a Mercedesekkel, végül mindkettőt megelőzte. Hamilton már az első körben nagyot hibázott a negyedik helyen, kicsúszott a pályáról, a 10. helyre térhetett vissza, és még örülhetett, hogy nem a gumifalban zárta a futamot.

Az első kerékcserék után Vettel előnye csak nőtt csapattársa és Rosberg előtt, míg Hamilton fokozatosan lépdelt előre, de a címvédő időmérőn mutatott előnye majdnem teljesen eltűnt. Előbb Massával, majd Ricciardóval is alaposan megküzdött, a 29. körben azonban már a negyedik helyen haladt. A szombati időmérőn a McLarent toló Alonso a 10. helyen haladt.

Räikkönennek nem volt szerencséje, előbb egy darab levált az első szárnyáról, majd a KERS mondta fel a szolgálatot, ezzel a finn Ferrarija jelentősen vesztett erejéből. A 43. körben Nico Hülkenberg Force Indiájáról leesett az első légterelő, a német pedig a célegyenes végén a gumifalba csapódott. Az eset miatt biztonsági autó mögött haladt néhány körig a mezőny, amely után elképesztő izgalmak közepette előbb Rosberg azonnal megelőzte Räikkönent, míg Ricciardo és Bottas Hamiltont, a brit nekiütközött az ausztrálnak, mindkettejük autója sérült, majd a finn kapott defektet. Ricciardo lágy gumikon Räikkönent is megelőzte, míg a címvédő kénytelen volt lecseréltetni a légterelőt.

Räikkönen is kiállt egy újraindításra, de ez sem segített a finnek. Az élen Vettel haladt, de Rosberg a nyomában volt, míg Ricciardo sérült Red Bullal is esélyes volt a győzelemre a lágy abroncsai miatt. Hamiltont még meg is büntették a baleset miatt, ezzel nemhogy nem volt esélye a dobogóra, de a pontszerzéstől is távol került.



Az élen Vettel várta a hajrát, mögötte Rosberg, Ricciardo, Kvjat, Verstappen, Alonso, Sainz, Button, Grosjean, Maldonado volt a pontszerzők sorrendje az 58. körben, Räikkönen kénytelen volt kiállni, míg Maldonadót másodszor is megbüntették. Az utolsó körökben az élen Vettel tartani tudta előnyét, Rosbergnek inkább Ricciardóra kellett koncentrálnia. A 63. körben Hamilton megelőzte Sainzot, ezzel már pontszerző helyen haladt.

Öt körrel a vége előtt Ricciardo nagyon merészen próbálta kifékezni Rosberget, aki visszaelőzte a kigyorsításnál, de az ausztrál első szárnya kilőtte Rosberg bal hátsóját. A német kerékcserére kényszerült, ami után Hamilton mögé tért vissza. Kvjat a második helyen haladt, de 10 másodperces büntetést kapott, amelyet a futam után csaptak időeredményéhez.

Vettel nyerte a futamot, Kvjat a büntetés ellenére második helyen végzett, Ricciardo lett a harmadik, Verstappen a negyedik, az ötödik helyen Alonso zárt, Hamiltont intették le a hatodik, Grosjeant a hetedik, míg Rosberget a nyolcadik helyen.

30. Magyar Nagydíj:

1. 
Sebastian Vettel 
német 
Ferrari 
1:46:09.985 
2. Danyiil Kvjat orosz Red Bull-Renault
3. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault
4. Max Verstappen holland Toro Rosso-Renault
5. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda
6. Lewis Hamilton brit Mercedes
7. Romain Grosjean francia Lotus-Mercedes
8. Nico Rosberg német Mercedes
9. Jenson Button brit McLaren-Honda
10. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari
11. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari
12. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes
13. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes
14. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Mercedes
15. Roberto Merhi spanyol Marussia-Ferrari 2 kör h.
16. Will Stevens brit Marussia-Ferrari 4 kör h.
FELADTA
megtett körök
Carlos Sainz Jr. 
spanyol 
Toro Rosso-Ferrari 
60
Kimi Räikkönen finn Ferrari 55
Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 53
Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 4
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: