2010-11-14 16:06:52• hírek • MTI/dpa/Reuters

Vettel nyert és világbajnok

Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája nyerte az idei Forma-1-es autós gyorsasági-világbajnokságot, miután az első helyen végzett a vasárnapi Abu-Dzabi Nagydíjon.

Vettel mögött a viadalon hetedik spanyol Fernando Alonso (Ferrari) lett a vb-második és a nyolcadik helyen beérkező ausztrál Mark Webber (Red Bull) a harmadik.

Az Abu-Dzabi GP-n rajt-cél győzelmet aratott német pilóta mögött a brit Lewis Hamilton (McLaren) volt a második és utóbbi csapattársa, a szintén brit Jenson Button a harmadik.

A 23 esztendős és 134 napos Vettel sikerével a Forma-1 történetének legfiatalabb világbajnoka lett. Az eddigi legfiatalabb végső győztes Hamilton volt, aki 2008-ban 23 évesen és 301 naposan győzött.

Az élboly rendben elrajtolt, Vettel megtartotta első helyét, Hamilton volt a második, a címvédő Button azonban megelőzte a pontversenyben éllovas Alonsót. Nem sokkal a start után a hétszeres világbajnok Michael Schumacher (Mercedes) megpördült a rázókövön, Vitantonio Liuzzi (Force India) belerohant, ezért beküldték a biztonsági autót, a német és az olasz pilóta pedig ezzel az "akcióval" befejezte idei szereplését.

A Safety Car a ötödik körben hagyta el a pályát.

A tízedik körben, miközben lebukott a nap és villanyfényben folytatódott a verseny, semmi sem változott: az élen Vettel, Hamilton, Button, Alonso, Webber és a brazil Felipe Massa (Ferrari) robogott.

Az élbolyból először Webber cserélt kereket, a 12. körben. Két körrel később Massa is a boxutcában járt, majd a 16.-ban Alonso is új gumikat kapott és sikerült Webber elé kerülnie. Hamilton a 24. körben cserélt kereket. Egy körrel később Vettel is a boxban járt és maradt Hamilton előtt.


Vettel a legfiatalabb világbajnok, a legfiatalabb edzéselső és a legfiatalabb futamgyőztes

Vettel a legfiatalabb világbajnok, a legfiatalabb edzéselső és a legfiatalabb futamgyőztes


Féltávnál ugyan Button vezetett, de még nem cserélt gumikat, mögötte pedig Vettel robogott, Hamilton a negyedik, Alonso a 11., Webber pedig a 12. volt.

Alonso beragadt az orosz Vitalij Petrov mögé, noha mindenképpen meg kellett volna előznie az oroszt, hogy esélye legyen a végső sikerre.

Nyolc körrel a zárás előtt a lengyel Robert Kubica is kereket cserélt és Alonso elé jött vissza, utóbbi így gyakorlatilag elvesztette minden esélyét arra, hogy megszerezze pályafutása harmadik vb-címét.

A hajrában már nem változott a helyzet az élen, Vettel pedig a könnyeit törölgetve száguldott át a célvonalon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: