2010-06-18 16:05:54• hírek • Szatmár.ro

Vetési Albert Napok

Péntek délelőtt kezdődött a Vetési Albert Napok keretében rendezett tudományos tanácskozás.

A Szatmár Megyei Múzeum tanácstermében, Muzsnay Árpád, az EMKE partiumi alelnöke nyitotta meg az első alkalommal sorra kerülő Vetési Albert Napokat, illetve az ez alkalomból sorra kerülő művelődéstörténeti tanácskozást. Muzsnay kiemelte: Vetési Albert személyisége adta az ötletet, hogy hasonló, középkorral, illetve Szatmár megye kereszténységben betöltött szerepével kapcsolatban tartsanak konferenciát.

Liviu Marta, megyei múzeumigazgató és Pataki Csaba, alprefektus ünnepi beszéde után a társszervező Vetési Albert Kultúrkör elnöke, Török József emelkedett szólásra. Rámutatott: a kultúrkör éppen azzal a céllal alakult meg három évvel ezelőtt, hogy a méltatlanul feledésbe merült Vetési Albert személyisége és tevékenysége visszanyerje a neki kijáró elismerést. Mivel a Kaplyon-nemzetségből származó család története szorosan összefügg a település múltjával, az autodidakta történész Vetés történelmének legfontosabb momentumait sorolta ezt követően fel, kifejtve: nyáron, a „vetési pátens" emlékére kopjafát szeretnének állítani Rákóczi egykori táborhelyének helyszínén.

Az előadások következtek, amelyek többsége a középkori Szatmárral, ismert, és elfeledett, meghatározó személyiségekkel, egyháztörténeti momentumok taglalásával foglalkozott. A tudományos tanácskozás - amelyen Szatmár megyei, erdélyi és magyarországi ismert történészek adták elő kutatásaik adatanyagát - szombaton, Csengersimán és Csengerben folytatódik.


Érdeklődőkkel telt meg a Megyei Múzeum gyűlésterme
Érdeklődőkkel telt meg a Megyei Múzeum gyűlésterme


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: