2019-07-29 09:31:48• hírek • Nagy Tímea

Vetés 2020: A beruházások már előkészítve, jövőre kezdődnek a munkálatok

Képek: Vetés község Facebook-oldala
Képek: Vetés község Facebook-oldala

Vetés község életében a 2019-2020-as időszak az előkészületek, a várakozás, majd a nagy fejlesztések évei lesznek, osztotta meg velünk Ilyés Gyula polgármester.

Óvári, Decebal és Vetés már régóta vár jó néhány olyan munkálatra, melyet az önkormányzat a következő esztendőkben – reményei szerint – nyélbe is üt, hiszen az előkészületeket megtették. A pénz megvan mindenre, csak a kifizetések nem történtek meg, a polgármesteri hivatal hibáján kívül.

 

Sok mindennek nekifognának

 

Több éves beruházási programban gondolkoznak – kezdte Ilyés a beszámolót. 4 éves távlatban szeretnék véghez vinni, de jó lenne legnagyobb részét két éven belül megvalósítani. Ezek szerint Óvárit és Vetést akarják lefedni minden infrastruktúrával, tehát vezetékes vízhálózattal, csatornázással, gázellátással, közvilágítással és aszfaltozott utakkal. Decebalban pedig némi késéssel, de ugyan ezek kiépítése következik. Itt a vezetékes víz és a szennyvíz elvezetés megoldásához szeretnének mielőbb hozzálátni, mivel ez a legsürgősebb megoldani való a településen.

 

Az elképzelést felvázolták, a finanszírozás megtervezve, hitelt vettek fel 7 millió lej értékben, pályáztak a fejlesztési alapba egy 7 millió lejes programmal. Készen vannak a tervek a vízhálózat és a csatornázás bővítésére, a közvilágítás teljes felújításának licitje épp folyamatban van, továbbá az utcák modernizálásának tervei teljes egészében készen állnak Óvárira és Vetésre, valamint jövőre Decebalra egyaránt – sorolja a polgármester.

 

„Az összes beruházás mintegy 20 millió lejes program, melyet a következő 2-4 évben szándékozunk vagy szándékoznánk végrehajtani. Ebből nagyon kevés sikerült az idén, bár nagyon nagy reményekkel indultunk januárban. Van költségvetés, csak épp a pénzhez nem jutunk. Több minden akadályoz, sokkal lassabban haladunk az idén, mint ahogy terveztük.”

 

 

A hiba nem lokálisan keresendő

 

„Az állami költségvetésből biztosított összeg utolsó, legnagyobb részét negyedik negyedévben kapjuk meg. Azokért a munkálatokért, melyek most folynak, most kellene fizetni. Hogy mondjam a kivitelezőnek, hogy csak késő ősszel fizetünk, mert akkor lesz keret? Ez az egyik probléma.” - magyarázta Ilyés, majd hozzátette:

 

„A másik probléma a megigényelt hitellel van. Van egy országos bizottság, amely Románia-szinten ellenőrzi az önkormányzatok eladósodási szintjét. Attól függetlenül, hogy mi tudjuk, mire kell és hogyan is állunk pénzügyileg, a szervezet nem engedi, hogy idén lehívjunk belőle. Ehhez csak jövő évtől férhetünk hozzá. Ettől függetlenül reméljük, hogy idén még lehívhatunk valamennyit."

 

A község fejlesztési alaphoz beküldött pályázatát jóváhagyták. Azóta az önkormányzat lépni nem tud, nem tudják mi történik Bukarestben, túl nagy a csend. A hét millió lejes projekt, melyet az alaptól kapott támogatásból állnának, az utcák teljes korszerűsítését jelentené Óváriban és Vetésben. Erre is jövőre kerülhet sor. Amit az ügy előremozdításáért tehetnek: a közeljövőben lesz egy költségvetés kiegészítés, illetve átcsoportosítanak pénzeket, átnézik a munkálatokat és tárgyalnak a kivitelezőkkel. Az önkormányzat szándékában áll az utcák leaszfaltozása legalább egy réteggel még a tél beállta előtt.

 

„Az ideit a legnagyobb beruházási évnek szántuk, de sajnos, csak jövőre látszik megvalósulni.” – sóhajtott a politikus.

 

 

Sikerekben sem volt hiány

 

„A program első fázisát meg is csináltuk, minden terület le van fedve szerződésekkel. Egy részével már el is készültek a szakemberek, de a három település összes kültelkének ingyenes telekkönyvezését tettük lehetővé. Ezt valószínűleg, év végéig meg is csináljuk. Ami viszont ettől jelentősebb, és sikerként könyvelhetjük el, az a gázellátás kivitelezése, melyet 2018 őszén kezdtünk. A három településnek mára szinte 100%-os a lefedettsége. A közvilágítással is ez az idei tervünk.”

 

Ami maradt: a víz- és a csatornahálózat

 

Mely beruházást várják a legjobban a lakosok? - Decebalban nagyon várják az ivóvízhálózat bevezetését, felelte kérdésünkre a polgármester.

 

„Tavaly január óta van szó róla, hogy elindul a projekt, de ez még nem történt meg. Mi is várjuk, mikor jelenti be a szolgáltató a szerződés aláírását, hogy elinduljon a licit a kivitelezésre. Érthetetlen ez számunkra, miért nem engedik át vagy indítják el Bukarestben ezt a fontos projektet. Ez nem csak helyi probléma, több megyében hasonló a helyzet. Az emberek pedig elégedetlenek, idegesen kérdezik, hogy miért nem csináljuk már meg a vizet? Tőlünk követelik, s nem rajtunk múlik.”

 

A csatornázás egy külön történet – meséli Ilyés Gyula. „Márciusban, 8 év után befejeztük a teljes csatornarendszert. Várunk több mérőműszerre az áramszolgáltatótól, melyet ők kell rákössenek a rendszerre. Ezek nélkül nem indíthatjuk el, a lakosok nem köthetik rá a háztartásokat. Három hónapja várunk. A baj pedig az, hogy tavasztól kezdve az építkezőknek azt mondtuk, ne ássanak emésztőgödröt, mert épül a csatornázás és felesleges lesz. Többen már elkészültek a házzal, beköltöznének, de nem tudnak, mert nincs, ahova elvezessék a szennyvizet. Az emberek türelmetlenek, mi pedig várakozásra intjük őket, hiszen egyebet nem tehetünk.

Az áramszolgáltatónak egész Észak-Erdélyben nincs ilyen mérőműszere, melyet be kellene ide szerelni. Felajánlottuk, hogy mi megvesszük, de nem lehet, mert a szolgáltatót a törvény kötelezi az eszközök biztosítására és üzemelésére is.”

 

 

Dolgozunk, ha hagynak

 

„Ott, ahol van pénz és adottak a technikai feltételek, ahol van képesség és akarat, megállnak az ügyek. Nem érti senki, s nem történik semmi. Magyarázat van mindenre, csak érthetetlen, értelmetlen. Sokkal nagyobb a bürokrácia és lassabban mennek a dolgok, mint ezelőtt. Bonyolultabb feltételrendszert vezettek be arra, amit csak egyszerűsíteni kellett volna.

 

Készen állunk, hogy dolgozzunk, ha hagynak.” - tette hozzá Ilyés Gyula, Vetés község polgármestere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: