2012-06-02 08:49:36• hírek • Kocsis Zoltán

Veterán oroszok, ikertesó nélkül

Már csak napok választanak el minket a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményétől, a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Szatmár.ro egy kis csapatbemutatóval és a válogatottak programjával igyekszik olvasóit ráhangolni az eseményre.

Első ránézésre az A csoport nem tűnik túlságosan veretesnek: Oroszország mellett Görögország, Lengyelország és Csehország sem tartozik a klasszikus labdarúgó nagyhatalmak közé. Ha a csoport tagjait jobban megnézzük, akkor rögtön megváltozhat a véleményünk. Görögország ugye, sportág legnagyobb meglepetését okozva, 2004-ben megnyerte a tornát, az elődöntőben a cseheket búcsúztatva. Négy évvel később pedig Oroszországot búcsúztatta a későbbi győztes spanyol válogatott az elődöntőben - miután egy körrel korábban kiejtették a hollandokat. Lengyelország pedig házigazda...

Az oroszoknál nem sok minden változott a számukra szép emlékű, osztrák-svájci Európa-bajnokság óta: a keret nagyjából ugyanaz, a szakmai munkát pedig most is holland szakember irányítja. Csakhogy őt nem Guus Hiddinknek, hanem Dick Advocaatnak hívják, a játékosok pedig négy évet öregedtek. Hogy ezek az „apró" különbségek mennyit számítanak, kiderül a pályán.

Az viszont tény, hogy a torna 16 csapata közül a „szbornaja" a legidősebb: a gárda átlagéletkora 28.4 év. Saronov közel 36, Zirjanov és Szemsov pedig már 34 éves. Nem hiányzik azonban a skála másik vége sem: Dzagojev 21, Kokorin pedig csak 20 éves. A keret érdekessége, hogy mindössze három légiós kapott helyet, Izmajlov, Pogrebnyak, Arsavin - utóbbi ugyan a Zenitben játszott tavasszal, de továbbra is az Arsenal játékosa . Ezzel Anglia és Ukrajna után az oroszok rendelkeznek a legkevesebb légióssal.

Advocaatnak tulajdonképpen csak két játékosról, Dinijar Biljaletgyinovról és Vaszilij Berezuckijről kellett lemondania. Ez egyben azt jelenti, hogy a Berezuckij-ikrek közül csak Alekszej lesz ott a tornán. A csapat erősségének a támadószekció tűnik, hisz a Dzagojev, Arsavin, Kerzsakov, Pavljucsenko, Pogrebnyak ötösfogat bármely tagját nagyon sok (klub)csapat szívesen tudná soraiban.

A védelemben igazi oszlopok állnak, ennek megfelelően viszont darabosak és nem túl labdabiztosak. Valamelyest kompenzálhatja ezt Akinfejev felépüle: a CSZKA Moszkva kapusa Európa egyik legjobbja, ám az előző szezonban hét hónapot hagyott ki sérülés miatt.

Fizikai erőben biztosan nem lesz híján a csapat. Hogy ez mire lehet elég? A csoportból való továbbjutáshoz talán igen.

Az orosz keret:
Kapusok: 1 Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), 16 Vjacseszlav Malafejev (Zenit), 13 Anton Sunyin (D. Moszkva) 
Védők: 2 Alekszandr Anjukov (Zenit), 12 Alekszej Berezuckij (CSZKA Moszkva), 4 Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), 3 Roman Saronov (Rubin Kazany), 19 Vlagyimir Granat (D. Moszkva), 21 Kirill Nababkin (CSZKA Moszkva) 
Középpályások: 7 Igor Gyenyiszov (Zenit), 6 Roman Sirokov (Zenit), 8 Konsztantyin Zirjanov (Zenit), 5 Jurij Zsirkov (Anzsi Mahacskala), 17 Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), 23 Igor Szemsov (D. Moszkva), 22 Gyenyisz Glusakov (Lokomotiv Moszkva), 9 Marat Izmajlov (Sporting CP), 15 Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva) 
Támadók: 10 Andrej Arsavin (Zenit), 11 Alekszandr Kerzsakov (Zenit), 14 Roman Pavljucsenko (Lokomotiv Moszkva), 18 Alekszandr Kokorin (D. Moszkva), 20 Pavel Pogrebnyak (Fulham).

Oroszország programja:
Oroszország - Csehország jún. 8, 21.45
Oroszország - Lengyelország jún. 12., 21.45
Oroszország - Görögország jún. 16., 21.45

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: