2013-05-15 14:14:55• hírek • Kocsis Zoltán

Veterán autók felvonulása nyitja a Szatmáron készült termékexpót

Még pár nap és Szatmárnémetiben indul a negyedik alkalommal megrendezendő Szatmáron készült termékkiállítás. Amint arról már beszámoltunk, az expó helyszíne a rendezvény történelmében először a 17-es lakónegyedben található Rex piac lesz. A legfrissebb újdonságokról a szerda délelőtt megtartott sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Dan Brumboiu, a főszervező Német-Román Gazdasági Egyesület elnöke elmondta, hogy idén nagyobb teret kívánnak szentelni a kultúrának, ezen belül pedig a német kultúrának. Ennek jegyében tánc-és színházbemutatók is színesítik majd a programot. Felhívta továbbá a figyelmet a három kerekasztal-beszélgetésre, amelyre a három nap alatt sor kerül. Pénteken (16.00 órai kezdettel) „Románia - gazdasági realitás és perspektívák", szombaton (17.00 órától) „A változás menedzsmentje", vasárnap (17.00 órától) pedig a „Duális oktatás" címszó alatt beszélgetnek majd a szakemberek. Helyi vállalkozók mellett a pénteki beszélgetésen részt vesz többek között Florian Libocor, a Román Fejlesztési Bank (BRD) vezető közgazdásza is. A vasárnapi beszélgetés célja a szakoktatás fontosságának a tudatosítása.

Óbis Zoltán, a Rex Piac igazgatója kiemelte, hogy a három nap alatt a parkolóban kisebb autókiállítás is lesz, lévén, hogy az idei Szatmáron készült egyik központi témája az autóipar. A kiállításon közel tizenöt gyár negyven autója tekinthető majd meg.

Szintén egyfajta autókiállítás lesz az expó prológusának is tekinthető felvonulás, amelynek keretein belül péntek délelőtt 10.00 órakor tizennégy veterán (30 évnél idősebb) autó tesz meg néhány kört Szatmárnémeti régi központjában. A járgányok ezt követően a Rex piachoz mennek, hogy délután megismételjék a felvonulást.

Mint minden évben, a Szatmáron készült ezúttal is egybeesik a Német Kulturális Napokkal. Ennek megnyitója pénteken 17.30 órakor lesz a Filharmóniában, amit kórusok fellépése követ. Szombat délelőtt a vendégek meglátogatják a Károlyi kastélyt Nagykárolyban, a sváb múzeumot Mezőpetriben, a kaplonyi kriptát valamint a nagykárolyi strandot. Délután 18.00 órai kezdettel a Filharmóniában a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum diákjai egy saját maguk írta és rendezte színdarabot adnak elő. Vasárnap a Kálvária templomban 9.30 órai kezdettel fúvóskoncert, majd német nyelvű istentisztelet lesz. Ezzel párhuzamosan a Sváb Házban a gyerekek a kézművességgel ismerkedhetnek meg. „Egyéb rendezvényeikkel ellentétben most nem őseink, hanem a mostani svábok életét szeretnénk bemutatni", mondta Josef Hölzli, a társszervező Kisiparosok Kamarájának elnöke.

A szatmári cégek és a megye gazdasági potenciáljának bemutatása mellett a Szatmáron készült termékexpó egyik fő célja, hogy segítséget nyújtson a szatmári fiataloknak a pályaválasztás útvesztőjében. Ezért a kiállításon standja lesz a Kolozsvári Technikai Egyetemnek, míg a vasárnapi kerekasztal-beszélgetés témája az oktatás lesz. Emellett állásbörze is várja az érdeklődőket. Amint az a kiállatást a polgármesteri hivatallal együttesen támogató megyei tanács képviseletében Ciprian Fabian elmondta, az utóbbi hónapokban még szorosabbá vált a kapcsolat a megyei tanács és német beruházók, (köz)intézmények között.

„Szeretném kihangsúlyozni, hogy a kiállításra való belépés ingyenes. Azt szeretnénk, hogy minél több fiatal látogasson meg minket", zárta a sajtótájékoztatót Brumboiu.

A Szatmáron készült expó május 17-19. között, pénteken 13.00 -20.00 órák között, szombaton és vasárnap pedig 10.00 és 20.00 órák között várja a nagyközönséget közel hetven cég standjával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: