2010-01-08 13:09:14• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Veszteseket termel a bányaprojekt

A verespataki bányaprojekt megvalósításának egyaránt vesztese lesz a román állampolgár, a román állam és a nemzeti örökség - vélte pénteki írásában az Evenimentul Zilei.

A román napilap szerint a Gabriel Resources kanadai cég romániai leányvállalata, a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) számára is rendkívüli üzleti kockázatot jelent az Erdélyi Érchegység aranyának kiaknázása, a román államnak pedig alig hoz valamit a konyhára. Hozzáfűzi: még a cég által beígért 250 új munkahely jelentős részét is külföldi alkalmazottakkal kívánják betölteni. Különösen súlyosnak tekinti a szerző, hogy tönkreteszik majd az ország egyik legszebb körzetének tájképét, a ciántechnológia alkalmazása megfertőzheti a környék vizeit, rontja a talaj minőségét, földcsuszamlásokat és áradásokat okozhat.

A szerző különösen súlyosnak tartja, hogy a kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és Traian Basescu államfő véleménye szerint az illetékes szakmai intézmények "feje fölött", azaz a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban (CSAT) kell dönteni a bánya ügyében. Márpedig a kommentátor szerint e témának semmi keresnivalója nincs abban a testületben; ez a közvéleménynek és a mindazoknak a nem kormányzati szerveknek az arculcsapását jelenti, amelyek mindeddig a projekt ellen foglaltak állást. Példaként említi a cikk a kulturális minisztériumot, a Román Akadémiát és az ortodox egyházat.


Verespatak ügyében jópár éve tart a huzavona
Verespatak ügyében jópár éve tart a huzavona


Ha a CSAT-ban akarnak dönteni Verespatak ügyéről, azzal lényegében kizárják a kérdés megvitatásából nemcsak az említett intézményeket, de a koalíciós társat, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is, amelynek nincs képviselője a védelmi tanácsban - írja az Evenimentul Zilei, hozzáfűzve, hogy a bányaprojekt sorsa emiatt gyakorlatilag a PD-L-től függ.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki vezércikkében megállapította: aligha volt olyan politikai-közéleti téma az elmúlt évek során, amelyet olyan mértékű konszenzus övezett volna, mint amilyen a verespataki bányaprojekt. A közéleti szereplők, politikusok számára egyenesen megbélyegzőnek számított, ha valakire azt mondták, hogy támogatja a beruházást. Így történhetett például, hogy Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor és az egyébként magyarellenességéről messze földön híres Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester közösen nyújtott be törvénytervezetet a ciántechnológia teljes betiltásáról. Az indítvány jelenleg valahol egy parlamenti iroda fiókjában hever - idézi fel a szerző.

A nagyobbik kormánypárt, a Demokrata Liberális Párt - miniszterei és mentora, az államelnök révén - mostanra már teljesen nyíltan támogatja a beruházást - írja a szerző, aki szerint a dolognak alighanem köze van az elnöki párt hatalmas összegeket felemésztő államfőválasztási kampányának finanszírozásához. "És most a Verespatakba (és immár Traian Basescuba is) befektető kanadai-román óriáscég benyújtja a számlát" - írja az ÚMSZ.

A kolozsvári szabadság arról ír, hogy Gheorghe Funar népszavazást javasol Verespatak ügyében. Románia állampolgárainak kell eldönteniük Verespatak sorsát - véli Funar, aki szerint csakis a román államot illetheti a kitermelés joga, a beruházásnak a nemzet javát kell szolgálnia, nem pedig külföldi cégekét. Funar szerint nyilvánosságra kellene hozni, majd érvényteleníteni kellene az RMGC-vel kötött szerződést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: