2010-04-09 15:20:33• hírek • Szatmar.ro

Veszteséges lenne a vasárnapi zárva tartás

Ha elfogadják azt a törvénymódosítást, amely betiltaná a vasárnapi nyitva tartásukat - számította ki pénteken megjelent cikkében a Ziarul Financiar.

A nagy tekintélyű pénzügyi-üzleti napilap azért írt erről, mert a parlament asztalán hever egy törvénymódosítás-tervezet, amely a kiskereskedők és a romániai termelők érdekeit hivatott védeni a rengeteg importárut kínáló, sokkal kedvezőbb áron árusító nagy kereskedelmi egységekkel szemben. Valeriu Steriu, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnöke terjesztette elő azt a tervezetet, amelynek értelmében  a kereskedelmi etikai kódex élelmiszeripari fejezetébe beiktatnák azt a tételt, hogy a nagyáruházaknak vasárnap zárva kell tartaniuk.

A hírre azonnal elutasítóan reagált a Romániai Nagyüzletláncok Szövetsége (AMRCR), amely úgy véli: e törvénymódosítás révén az említett kereskedelmi egységek forgalma 13-20 százalékkal csökkenne. Az összes eladott árunak ugyanis ez az aránya kerül a vásárlók kosarába a vasárnapi napon.

Az AMRCR közleményében abszurdnak nevezi az állam "önkényes beavatkozását". Hangsúlyozzák: a nagyáruházak jelentős összegű adót fizetnek az állam kasszájába, és országos szinten több mint 50 ezer ember számára biztosítanak munkahelyet. A szövetség szerint a korlátozások mindenekelőtt a nagyáruházak közönségét érintenék, akiket megfosztanának attól a lehetőségtől, hogy szabadon dönthessenek, mikor és hol kívánnak bevásárolni.

A Romániai Nagyüzletláncok Szövetségének a Romániában tevékenykedő legnagyobb üzletláncok a tagjai. Az egyesületet 2003-ban alapították, tagjai többek között a Cora, a Carrefour, az Auchan, a Kaufland, a real,-, a Selgros, a Metro Cash & Carry, a Billa, a La Fourmi, a Mega Image, az Artima, a Profi, a Penny Market, a Praktiker, a Bricostore, a Baumax, a Dedeman, az Altex, a Domo, a Flanco, a Mobexpert és a Diverta.

A Ziarul Financiar szerint a nagy nemzetközi áruházláncok részesednek a tömegfogyasztási cikkek piacának 40 százalékából. Romániában mintegy 100 hipermarket, 150 supermarket, 42 "cash and carry" áruház, valamint több mint 300 diszkontáruház működik, 2008-ban összesen 6-7 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le.


Supermarket, Hypermarket, Bevásárlás
Mindennapi tömeges bevásárlás a szupermarketekbe


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: